Hlavní obsah

Obchodníci připravují rebelii. Na konci dubna chtějí všechno otevřít

Otevřou i přes zákaz? Rozhovor s Václavem Hrbkem, předsedou Retailové asociace.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Čeští obchodníci chystají otevřenou rebelii proti vládním nařízením. Retailová asociace oznámila, že zvažuje 26. dubna otevření obchodů. „Vláda nemůže reagovat podle požadavků nebo výhrůžek,“ kontruje vicepremiér Karel Havlíček.

Článek

„Maloobchod a služby jsou obětovány, aby zbytek ekonomiky mohl fungovat. Teď už by stát měl vymyslet něco jiného,“ říká k plánu porušit vládní nařízení a provozovny otevřít Václav Hrbek,  majitel značky Alpine Pro a předseda Retailové asociace, která sdružuje necelou stovku obchodů.

„Máme zavřeno nejdéle na světě a situace je velmi vážná. Chceme otevřít za každou cenu. Čím déle budeme zavření, tak ta situace bude horší a horší. Nemáme žádné příjmy, jsme odstřiženi od cash flow a stále máme platit fixní náklady, například nájmy v obchodních centrech. To je vražedná kombinace a spousta obchodníků už to neudrží,“ vysvětluje Hrbek.

Souhlasí s ním Petra Kheková, která provozuje obchody s módou značky Esprit. „Domníváme se, že naše obchody jsou zavřené protiprávně a diskriminačně. Nerozumíme tomu, že obchody s dětským oblečením nebo květinami jsou otevřené a naše ne. Také nebylo nikdy prokázáno, že by k šíření viru docházelo v obchodech, obzvláště za dodržení hygienických opatření, jako jsou rozestupy a nošení respirátorů,“ vysvětlila.

„Maloobchod je po měsících uzávěry ve špatné kondici,“ shrnul v tomto týdnu v rozhovoru pro SZ Byznys také Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. Sklady mají obchodníci plné neprodaného zimního zboží za miliardy korun. „Zatím je to někde kolem deseti procent,“ odhaduje Tomáš Prouza počet těch, kteří už neotevřou vůbec a skončí.

Obchodní centra se promění

Ať už bude podíl padlých obchodníků jakýkoliv, podoba českých obchodních center se promění – alespoň to naznačuje průzkum Retailové asociace mezi jejími členy. Pětina se chce stáhnout z obchodních center a více než 40 procent nájemců pak přemýšlí o tom, že zredukuje počet provozoven. Přes 11 procent naopak uvažuje o tom, že počet svých obchodů rozšíří.

Pro firmu Petry Khekové, která provozuje obchody s módou značky Esprit, je současná situace udržitelná maximálně do konce dubna – i proto „rebelii“ podporuje. „Na základě jednání s pronajímateli a jejich výsledku budeme muset rozhodnout, které obchody budeme dále provozovat a které ne,“ uvedla k případnému ústupu z center.

Zástupci maloobchodu opakovaně kritizují vládu za pomalou a neefektivní covidovou pomoc a některá obchodní centra za neochotu ke slevám na nájmu a dalších poplatcích. Podle Retailové asociace se přístup majitelů v jednotlivých centrech značně liší.

Ladislav Blažek, jehož oděvní firma prochází reorganizací, má spíše dobré zkušenosti. „Dvacet značkových obchodů Blažek bude otevřeno okamžitě po skončení vládních opatření. Drtivá většina pronajímatelů nám v této těžké době podala pomocnou ruku a domluvili jsme se na upravených nájemních podmínkách, které reflektují náš reorganizační plán,“ řekl.

Obchodní centra protestní otevření nepodpoří

Předseda Asociace nákupních center Jan Kubíček je opatrnější a s hodnocením by raději vyčkal až po vánoční sezóně tohoto roku. „Tato bezprecedentní krize přinesla spoustu komplikací na všech stranách. Nicméně ukázalo se v létě minulého roku a také se to potvrdilo nyní v jiných zemích, kde byl maloobchod spuštěn, že zákazníci se rychle vracejí,“ věří.

Obchodní centra přesvědčují spolu s obchodníky vládu, že patří mezi bezpečná místa, ale dřívější protestní otevření nepodpoří.

„Úplně chápeme frustraci našich obchodníků, ale nebudeme je k takovému chování ponoukat. Vždy jsme se chovali zodpovědně a budeme v tom pokračovat,“ dodal pro SZ Byznys Jan Kubíček za nákupní centra.

Havlíček: Plán rozvolnění představíme v pondělí

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) slibuje, že vláda v pondělí projedná další postup rozvolňování. Zároveň však obchodníky varoval před živelným otvíráním.

„Chápu jejich situaci, ale takto to nemůžou řešit, navíc v době, kdy se blížíme k rozvolnění. Retailová asociace se vždy chovala velmi konstruktivně, konečně i kompenzace vycházejí ze společných diskusí. Vláda ale nemůže rozvolňovat podle požadavků, nebo dokonce výhrůžek, ale podle pandemické situace,“ prohlásil k možnému protestu.

Reklama

Doporučované