Hlavní obsah

Plán vlády: Horší zboží nezmizí, ale musí mít jiný obal

Vystoupení Andreje Babiše po setkání s obchodníky kvůli dvojí kvalitě potravin.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Obchodníci zdůrazňují, že jim nadnárodní společnosti nedovolí nakoupit si v zahraničí zboží určené pro západní trhy.

Článek

Zástupci obchodních řetězců nebo Potravinářské komory ČR se dnes sešli s premiérem Andrejem Babišem, jednají o problému dvojí kvality zboží.

Premiér by měl zkoordinovat činnost ministerstev průmyslu a obchodu a zemědělství, aby se změnila legislativa včetně zákona o významné tržní síle, řekl ČTK při příchodu na jednání prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

„Jsem rád, že premiér chce problém vyřešit celý, že nechce skončit na půl cesty, jenom tím, že budou různé obaly na různé varianty výrobků, což nijak nepomůže českým zákazníkům. Budou mít horší výrobek jenom v jiném obalu. Problém dvojí kvality to neřeší,“ řekl Prouza.

Reagoval tak na návrh ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), který by měla vláda brzy projednat. V novele zákona o potravinách by mělo přibýt ustanovení, podle kterého bude na český trh zakázáno uvádět potraviny označené totožně jako potraviny uváděné na trh v jiném členském státě, ač budou mít odlišné složení nebo vlastnosti. Hrozit by za to měla pokuta až 50 milionů korun. Toman dlouhodobě tvrdí, že problém dvojí kvality se týká takřka výhradně nadnárodních společností.

Obchodníci zdůrazňují, že jim nadnárodní společnosti nedovolí nakoupit si v zahraničí zboží určené pro západní trhy. Pokud by se o to u některých výrobků snažili, výrobce by jim údajně nedodali ani další zboží.

Premiér minulý týden při zahájení kampaně hnutí ANO do voleb do Evropského parlamentu uvedl, že ČR je popelnicí Evropy. Podle něj je nutné udělat opatření na národní úrovni, pokud se je nedaří prosadit v Evropě.

Europoslanci schválili v polovině dubna směrnici, která má chránit spotřebitele před zavádějícími a nekalými praktikami zejména v online prostředí. Právní úprava se věnuje i dvojí kvalitě výrobků, ale nevede k jejímu definitivnímu zákazu, jak požadoval pozměňovací návrh. Ten schválen nebyl, což kritizovala řada českých zástupců v Evropském parlamentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované