Hlavní obsah

Obchodníci stupňují tlak na vládu, otevřít chtějí už v pondělí

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Další plán rozvolnění představí vláda ve čtvrtek. Ilustrační foto.

Reklama

Retailová asociace, která sdružuje necelou stovku obchodních firem, vyzývá vládu, aby už v příštím týdnu otevřela maloobchod. Argumentuje tím, že se situace v Česku zlepšila a podle ní není důvod k restrikcím.

Článek

Pokračující uzávěra obchodů nemá podle obchodníků, zastoupených v Retailové asociaci, oporu v zákoně. Apelují proto na vládu, aby uspíšila otevření prodejen.

„Pokud by nedošlo ke stanovení termínu znovuotevření maloobchodů nebo by tento termín měl být pozdějšího data než 26. 4. 2021, budeme nuceni zvažovat všechny dostupné způsoby hájení svobody našeho podnikání,“ uvádí Retailová asociace ve výzvě.

Jaké kroky by to mohly být, nechtěl předseda asociace Václav Hrbek zatím podrobně komentovat. Už v minulém týdnu obchodníci mluvili o tom, že by v krajním případě mohli na protest otevřít i přes vládní zákazy. „I tuto variantu zvažujeme,“ potvrdil ve středu Václav Hrbek pro SZ Byznys.

Havlíček: Nesmíme to podcenit, hrozí polský scénář

O „jízdním řádu“ pro obchody a služby mezitím i během středy jednají týmy epidemiologů i ministerstev zdravotnictví a průmyslu a obchodu, ale také zástupci oborových svazů a Hospodářské komory. Jak bude další rozvolnění vypadat, rozhodne kabinet na mimořádném jednání ve čtvrtek.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) opakovaně varoval před příliš rychlým rozvolněním.

„Chápeme situaci obchodníků, ale rozhoduje pandemická situace,“ uvedl vicepremiér Havlíček pro SZ Byznys. „Nesmíme to podcenit, jinak hrozí německý, polský nebo maďarský scénář, čísla jim jdou opět nahoru a opět budou omezovat. Obchodníci deklarují, že je lepší pár dní počkat než po měsíci znovu omezovat,“ vysvětlil Karel Havlíček.

Zda vláda vyslyší volání obchodníků, aby mohli otevřít ještě v dubnu, tak zatím není jisté. Ve hře jsou i květnové termíny, jak naznačil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) pro televizi CNN Prima News.

„Všechno směřujeme k tomu, aby bylo do konce dubna možné uvažovat o otevření obchodů. Nejdéle od třetího května. Je to všechno ještě rozpracováno,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Reklama

Doporučované