Hlavní obsah

Rozhodnuto. 10. května se otevřou obchody. Je to šikana, zní od obchodníků

Foto: vláda.cz

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Reklama

Vláda dala maloobchodu zelenou. Podle informací, které zveřejnil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na svém twitterovém účtu, budou obchody otevřeny 10. května. Termín je podle vyjádření vlády definitivní.

Článek

Všechny maloobchodní prodejny podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) budou smět otevřít definitivně od 10. května. Schválila to ve čtvrtek vláda. Havlíček to napsal na Twitteru.

Představitelé vlády mluvili v poslední době o možném obnovení maloobchodního prodeje od 3. května. Podmínkou byl pokles počtu nakažených koronavirem za sedm dní pod 100 na 100 tisíc obyvatel. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) ale na začátku týdne řekl, že se pravděpodobně této hranice podaří dosáhnout až koncem prvního květnového týdne. Momentálně počet potvrzených případů nemoci covid-19 v ČR činí 146 na 100 000 lidí.

Havlíček už dříve řekl, že v prodejnách by měla platit stávající opatření, tedy limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování dvoumetrových odstupů, dezinfekce rukou před vstupem do obchodu či zakrytí dýchacích cest.

V současné době mohou fungovat jen vybrané obchody jako potraviny, lékárny, drogerie, optiky, obchody s dětským oblečením a obuví nebo květinářství. Podle Havlíčka zůstává uzavřena čtvrtina prodejen.

Kvůli druhé vlně pandemie vláda zakázala maloobchodní prodej od 22. října. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění povolila v prosinci, kvůli špatné epidemické situaci se ale většina prodejen po Vánocích už nesměla znovu otevřít.

Pro obchodníky je termín problém

Retailová asociace čtvrteční rozhodnutí vlády rozhodně nevítá. Prodloužení opatření s sebou podle ní nese problémy. Bližší informace však plánuje zveřejnit během tohoto pátku, po jednání svého vedení.

Další prodloužení zákazu maloobchodu se nelíbí ani Václavu Hrbkovi, zakladateli společnosti Alpine Pro. „I přestože vláda avizovala, že by nás mohla otevřít už 3. května, otevření se opět nekoná. Přijde mi, že nás vláda nespravedlivě šikanuje. Už rok a měsíc jsme omezováni na podnikatelských aktivitách a takové zacházení si nezasloužíme,“ sdělil krátce po skončení tiskové konference vlády šéf společnosti, který zároveň mluví i za retailovou asociaci.

Pro jeho byznys je další prodloužení zákazu prý velký problém. „Máme obrovské skladové zásoby a problém s naším cash flow. Týden by nám z hlediska odprodeje zásadně pomohl. V průběhu května už zboží na jaro těžko prodáme,“ dodal.

„Absolutně nerozumíme“

Ke čtvrtečnímu rozhodnutí vlády se vyjádřil také předseda Asociace nákupních center Jan Kubíček.

„Absolutně nerozumíme tomu, proč vláda nezařadila maloobchod do aktuální vlny rozvolnění i přes původní příslib, a povolila rozvolnění v daleko rizikovějších podnicích, jakými jsou kadeřnické nebo masážní služby. Tento krok nedává smysl ani z pohledu proporcionality ekonomického přínosu obou oblastí – drobných služeb a maloobchodu,“ sdělil předseda ve svém vyjádření.

Každý další den čekání maloobchodu na plné znovuotevření podle asociace prohlubuje dramatickou ztrátu a tvrdý dopad na celou ekonomiku. Naprostá většina obchodníků podle Kubíčka přešlapuje už několik týdnů na značkách a čeká na pomyslné mávnutí zeleným praporkem, které bylo opakovaně přislíbeno – a obchodníkům docházejí poslední síly a finanční rezervy.

Kubíček také upozornil, že po školství je maloobchod nejvíce zasaženou oblastí, dopad vládních opatření na něj je kritický. Vláda podle něj naprosto ignoruje fakta, jako je opakovaně prokázaná bezpečnost obchodních center, i to, že otevření obchodů podle kvalifikovaných výpočtů a zkušeností zvýší mobilitu jen minimálně.

Alpine Pro otevře své obchody o týden dříve

O tom, jak zoufalá situace pro maloobchod s dalším posunem nastává, svědčí i přístup některých podnikatelů. Šéf a zakladatel české značky Alpine Pro se v reakci na rozhodnutí rozhodl své obchody otevřít o týden dříve.

„My můžeme prodávat dětské oblečení. Toho využijeme. Když přijde zákazník a bude chtít velké boty nebo bundu v extra velké velikosti pro své dítě, stačí říct. Bude obsloužen a zboží mu bude prodáno,“ sdělil pro SZ Byznys Václav Hrbek.

„Z mého pohledu jde o nedůstojnou a směšnou hru, kterou s námi vláda hraje. Budeme ji tedy hrát. Chceme, aby si vláda uvědomila absurditu, se kterou se k nám chová. Ty kroky rozvolňování nepovažuji za logické a obávám se, že s přístupem, kterým vláda samovolně rozvolňuje, počty nakažených nakonec stejně půjdou nahoru. Je více než jasné, že to odnesou opět obchodníci,“ dodal ve svém vyjádření šéf společnosti Alpine Pro.

Obchodníci mohou otevírat ihned

Obchodníci jsou ale podle informací, které sdělili pro SZ Byznys, na otevření připraveni.

„Všechny naše prodejny nyní fungují jako výdejní místa a pro nákup dětského zboží, jsme tedy připraveni okamžitě otevřít v návaznosti na rozhodnutí vlády. Očekáváme zvýšenou poptávku po celém sortimentu a také o služby opraven obuvi,“ informovala například Denisa Jandová, marketingová manažerka společnosti Baťa.

Připravuje se ale také už obchodní centrum Freeport Fashion Outlet na Znojemsku. Podle ředitele centra Jana Procházky mají obchody značné přebytky zboží díky neprodaným kolekcím. Prodejny budou tedy ve snaze vyprodat přebytečné zásoby zlevňovat.

V centru je aktuálně připraveno k otevření 70 obchodů, což je zhruba 90 % kapacity centra. Zavřené zůstávají pouze restaurace a kavárny.

Foto: Seznam Zprávy

Nový harmonogram rozvolnění. Česko se bude k normálu vracet přes několik balíčků.

Balíček 2 a změny od 3. května

K zásadní vlně rozvolnění ale dojde už 3. května. Právě tehdy se má podle aktuálního harmonogramu otevřít Balíček 2 a společně s ním zbytek obchodů, trhů nebo vybrané služby péče o tělo. Pro ně bude platit výjimka.

„Tyto služby nebudou ve vztahu k incidenci, čili je toho 3. května uvolníme v každém případě. Jsou na rozmezí zdravotních a kosmetických služeb, ale vnímáme je jako nezbytně nutné – jedná se o pedikúru, masáže zdravotního charakteru, kadeřnictví a podobné typy služeb. Podmínkou ovšem bude prokázání se testem, buď PCR, nebo antigenním,“ uvedl Havlíček.

Počítat se podle Havlíčka bude i potvrzení o očkování nebo doložení, že člověk před méně než 90 dny prodělal covid-19.

Současně s tím se otevřou provozovny péče o zvířata a doposud zavřený maloobchod. U něj už ale vláda zmiňuje podmínku nižší celostátní incidence případů koronaviru, než je 100 případů na 100 tisíc obyvatel.

„Zjednodušeně řečeno – jedná se o 10 tisíc infikovaných za poslední týden. To vychází na necelých 1500 lidí za den v průměru. Jestli se bavíme o tom, že to bude číslo 100, tak dnes jsme na čísle 177. Ale je pravda, že před týdnem jsme byli na čísle 400,“ doplnil ministr Havlíček. Stejná podmínka platí i pro venkovní trhy.

V krajích s incidencí nižší než 100 nových případů na 100 tisíc obyvatel bude možné od 3. května otevřít i galerie, muzea a památky bez skupinových prohlídek.

Reklama

Související témata:

Doporučované