Hlavní obsah

Obchodování na pražské burze ovlivňoval poslední květnový týden hlavně ČEZ

Ve středu zájmu pražské burzy byl poslední květnový týden hlavně ČEZ.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně posílily, když index PX stoupl o 0,2 procenta na 1044,1 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejlépe vedlo akciím elektrárenské společnosti ČEZ. Naopak nejvíce oslabily akcie Tatry Mountain Resorts. Předcházející týden české akcie oslabily o 0,8 procenta.

Článek

„Obchodní válka mezi USA a Čínou přinesla v uplynulém týdnu další eskalaci, Spojené státy si došláply rovněž na Mexiko a volby do Evropského parlamentu nepřinesly až tak výrazná překvapení, jak se někde čekalo. Americké indexy pod tlakem sporů USA s Čínou a Mexikem odepsaly skoro tři procenta. Německý DAX odepsal více jak 2,5 procenta. Domácí PX index se zachoval defenzivně a posílil,” popsal dění na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Z pohledu celého týdne nejvíce rostly akcie ČEZu, které přidaly 3,6 procenta na 538,5 Kč. Společnost mimo jiné uvedla, že prostředky z prodeje zahraničních aktiv by mohly být využity na snižování dluhu, investice do obnovitelných zdrojů či na mimořádnou dividendu.

Jaký byl Den v ekonomice 31. května 2019? Video: Seznam Zprávy

Kromě akcií VIG (-4,2 procenta na 563,5 Kč) a Kofoly (-3,3 procenta na 294 Kč), které se obchodovaly bez nároku na dividendu, byla nejvíce klesající akcií týdne TMR s poklesem o 2,6 procenta na 760 Kč. U společnosti se neobjevily žádné kurzotvorné informace. Vzhledem k nízké likviditě stačí jen menší prodejní příkaz, aby ovlivnil tržní cenu.

I první červnový týden budou investoři sledovat především twitterový účet prezidenta USA Donalda Trumpa. Obchodní válka s Čínou může přinést nová odvetná opatření, která jen přilijí olej do ohně. Čtvrteční zasedání Evropské centrální banky by nemělo přinést žádné větší novinky. „Celkově jsme stále defenzivní a očekáváme další prodejní tlak,“ uzavřel analytik.

Reklama

Doporučované