Hlavní obsah

Obchodům vévodí internet a zásilkové služby. Chuť utrácet zatím Čechy neopouští

Ilustrační snímek.

Reklama

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v srpnu zpomalily růst na 4,2 procenta z červencových 5,6 procenta.

Článek

Nejrychleji opět rostly internetové obchody a zásilkové služby. Vyplývá to z informací, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Teplé počasí neodradilo zákazníky od nákupů. Vyšší tržby zaznamenaly všechny hlavní skupiny prodejen, nejrychleji již tradičně rostl prodej prostřednictvím internetu. Nadstandardní zájem byl o přenosné klimatizace, větráky, ale také například o bazény či potřeby pro zahradu,“ uvedla k srpnovým výsledkům maloobchodu ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Tržby za nepotravinářské zboží byly meziročně vyšší o 5,9 procenta, za pohonné hmoty o 2,6 procenta a za potraviny o 2,8 procenta.

Prodej zboží přes internet a zásilkové služby stoupl o 19,4 procenta. Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly meziměsíčně o 2,3 procenta a meziročně o 1,3 procenta.

„Velmi solidní růst i nadále hlásí především prodeje nepotravinářského zboží, což je potvrzením toho, že tuzemské domácnosti mají více prostředků na utrácení a spotřebu také s chutí zvyšují. Určitým překvapením a tedy i zklamáním je ale meziroční pokles tržeb za prodeje motorových vozidel, jež se tak v souhrnu od počátku roku stále drží v mírném záporu,“ komentoval čísla Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Reklama

Doporučované