Hlavní obsah

Obchvat Drmoulu za 376,1 milionu korun je hotový

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Obchvat Drmoulu a Trstěnic na Chebsku na silnici I/21 je hotový. Uleví obcím, které jsou dopravou přetížené, a současně pomůže zvýšit bezpečnost v dopravě.

Článek

Úsek dlouhý pět kilometrů nechalo postavit Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za 376,1 milionu korun bez DPH. Stavba byla spolufinancována z Operačního programu Doprava 2014 - 2020 z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Na obchvat, který se začal stavět v březnu 2018, čekaly obce téměř 30 let, řekl dnes novinářům premiér Andrej Babiš (ANO).

„Odklon tranzitní dopravy přinese obyvatelům obcí Trstěnice a Drmoul výraznou úlevu zejména díky snížení hluku, řidičům přeložka zajistí bezpečnější a plynulejší jízdu. Z české silniční mapy tak mizí další nehodové místo,“ uvedl generální ředitel ŘSD ČR Radek Mátl.

Nový obchvat na jedné straně naváže na hotový obchvat Velké Hleďsebe a na druhé straně se na současnou silnici napojí za Trstěnicemi.

Podle starostky Trstěnic Heleny Repíkové (nez.) byly obce dosud dopravou velmi vytížené, denně jimi projelo 1200 osobních i nákladních aut. „S novým obchvatem nastane hlavně klid. Naši místní občané to opravdu ocení, protože jim praskají zdi u domů, cesty a probořují se kanály,“ řekla Repíková. „I třeba pro školku, která má v obci jeden přechod, byl nadlidský úkol silnici přejít,“ dodala starostka.

Obchvat uleví také obyvatelům Drmoul, kteří si léta stěžují, že hlavní silnice z Karlovarského do Plzeňského kraje obec rozděluje a přechod z jedné strany silnice na druhou je komplikovaný a nebezpečný.

Na obchvat čekal i Karlovarský kraj, který připravuje navazující obchvat Mariánských Lázní. Obchvat, který má ulevit centru lázeňského města a zvýšit bezpečnost v dopravě, začal kraj stavět v květnu 2018. Stavba za více než 285 milionů korun má být hotová také letos, první auta by po ní mohla projet už v září, řekl ČTK náměstek hejtmana Martin Hurajčík (ANO).

Reklama

Doporučované