Hlavní obsah

Obchvat Nové Paky na Jičínsku má pravomocné stavební povolení

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo v březnu pravomocné stavební povolení pro stavbu obchvatu Nové Paky na Jičínsku.

Článek

Podle zástupců hradecké pobočky ŘSD by výběrové řízení na zhotovitele stavby mohlo začít letos na jaře a výstavba nové 8,48 kilometrové silnice do konce roku. „Samotná výstavba obchvatu by měla trvat tři roky. V září bychom rádi zahájili archeologický průzkum,“ řekl Ivan Vrabec z královéhradecké pobočky ŘSD.

Předpokládané náklady stavby jsou podle něj zhruba 1,5 miliardy korun bez DPH. Obchvat z devítitisícové Nové Paky svede dopravu ze silnice I/16, která je mimo jiné důležitou trasou ve směru z Prahy do Krkonoš.

Ve směru od Jičína obchvat začne před Kumburským Újezdem a povede mezi Novou Pakou a novopackými částmi Heřmanice a Štikov. Zpět na silnici I/16 se napojí ve Vidochově. Zhruba v polovině trasy obchvatu stavbaři vybudují nad údolím 423 metrů dlouhou estakádu, půjde o největší mostní objekt obchvatu. Součástí obchvatu bude i 22 protihlukových stěn o délce 4,18 kilometru.

Reklama

Doporučované