Hlavní obsah

V této obci se bojí voleb. „Nevíme, co bude,“ zlobí se starosta

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Starosta obce Bojanovice Václav Branný.

Reklama

Kvůli koronaviru a zmatkům ve volebních pravidlech mají menší obce potíže shánět lidi do volebních komisí.

Článek

Kdo si přijde něco zařídit na radnici ve středočeských Bojanovicích, najde starostu Václava Branného sedět za plexisklem. Koronavirus už sice starosta poklidné vesničky letos prodělal, protiepidemická opatření tady ale nepodceňují.

Už teď se obávají, jak za podobných opatření zvládnou podzimní volby do Poslanecké sněmovny. Také kvůli obavám z nákazy se nedaří sehnat lidi do volebních komise.

„Samozřejmě už máme zkušenosti z krajských voleb, kdy tady byl covid. Už tenkrát jsme měli starosti, protože do těch komisí se nám lidé nehrnou. Byl pro ně odrazující covid, nevěřili opatřením,“ popisuje starosta složitou situaci.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Starosta obce Bojanovice Václav Branný.

Do toho se letos přidal další velký problém - není schválen volební zákon a starosta netuší, podle jakých pravidel se budou sčítat hlasy.

„Nemám domluvené členy volební komise a nemůžu jim ani říct, jestli se jim bude měnit práce kvůli změně volebního zákona. Jestliže někdo říká, že je teprve březen, tak já říkám, už je březen. Volební zákon je ve vzduchu, podle mě to bude jako vždycky všechno na poslední chvíli,“ zlobí se starosta.

Část volebního zákona zrušil Ústavní soud na začátku tohoto roku. Od té doby se politici pokoušejí přijmout nová pravidla tak, aby stihla vejít v platnost do podzimních voleb. Zákon zatím čeká na rozhodnutí Sněmovny, pak musí ještě do Senátu a k podpisu prezidentovi.

Starosta: Nevím, co lidem říkat

Podle Branného se členové komise jako na jednu z prvních věcí ptají právě na to, zda se budou muset učit něco nového. „Vždy jsem lidi sháněl s velkým předstihem. Teď nevím, co jim mám říkat,“ dodává starosta.

Ve vesničce v Praze-západ žije přes čtyři stovky lidí. Loni k volbám přišly zhruba dvě stovky občanů, volby tu vyhráli Starostové a nezávislí, druhé bylo hnutí ANO.

S potížemi při obsazování volebních komisí se potýká řada především menších obcí. Ministerstvo vnitra se jim chystá rozeslat manuál - ale až ve chvíli, kdy zákon projde celým legislativním procesem.

„Ministerstvo vnitra nepovažuje za účelné, aby byly obce ze strany Ministerstva vnitra zatěžovány průběžnými informacemi o stavu projednávání. V případě, že bude přijata novela, která by znamenala změnu některé z činností obecních orgánů jako orgánů volebních, budou obce samozřejmě informovány,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí resortu Ondřej Krátoška.

Zapisovatelka: Jdeme do nejistoty

V Bojanovicích je zatím jisté, že s volbami bude i letos jako zapisovatelka pomáhat pětašedesátiletá Hana Přibíková.

„Jde se do nejistoty, nevíme, co bude. Co budeme dělat, pokud někdo onemocní? Máme mít někde za sebou náhradníky? Asi to bude také náročnější na hygienu,“ popisuje své obavy Přibíková.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Paní Hana Přibíková bude i letos zapisovatelkou během voleb.

Přísná hygienická opatření se podle ní dodržovala už při loňských krajských volbách. Kvůli obavám z přenosu nákazy se po volbách nějakou dobu nevídala s vnoučaty.

„Jsem babička, takže byl odstup od vnoučat. Dostala vynadáno, když k nám přišla do baráku, že jo, aby radši babičku nechala,“ vysvětluje Přibíková.

Volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční v pátek 8. a v sobotu 9. října 2021.

Reklama

Doporučované