Hlavní obsah

Obec vybrala peníze za novou výstavbu, potom ji začala bojkotovat

Záhady Josefa Klímy z 13. 8. 2020: Obec vybrala peníze za novou výstavbu, potom ji začala bojkotovat.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Developer i noví majitelé pozemků v obci Přišimasy na Kolínsku se nyní snaží radnici přimět, aby patovou situaci odblokovala. Hrozí žalobami.

Článek

Přišimasy leží východně od Prahy. V roce 2018 tam developer rozprodával víc než 40 pozemků k výstavbě rodinných domů. V ničem neměl nastat problém. Developer měl uzavřenou smlouvu o spolupráci s obcí. Obec se v ní zavázala umožnit k novým stavebním parcelám výstavbu inženýrských sítí.

Do obecní pokladny putovaly tři miliony korun, jenže těsně po uzavření smlouvy radnice prohlásila, že pro nové domy nebude mít dostatek vody, a tak nedá k výstavbě sítí souhlas. Čtyřicítka nových majitelů si tak koupila pozemky, na kterých nemůže stavět.

Aby Přišimasy výstavbě bránily ještě účinněji, uvalily na celé své území stavební uzávěru a snaží se prosadit změnu územního plánu, ve které zvětšují minimální velikost pozemku tak, že pozemky v lokalitě Kbelka budou příliš malé a stavět na nich nebude možné.

Developer i noví majitelé pozemků se nyní snaží obec přimět, aby patovou situaci odblokovala. Hrozí žalobami. Obec ovšem tvrdí, že o nedostatku vody před podpisem smlouvy nevěděla. Jenže dřívější prohlášení, která našli podvedení kupující, svědčí o něčem jiném.

Přístup vedení obce se začal měnit poté, co se o případ začal zajímat štáb pořadu Záhady Josefa Klímy. Podívejte se, jak se bránit, pokud od vás obec vybere peníze a pak přestane spolupracovat.

Záhady Josefa Klímy vysílá v premiéře Televize Seznam každý čtvrtek ve 20:55. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované