Hlavní obsah

Obeslat teď Rusy kvůli Dukovanům? Nepravděpodobné, potvrdil Babiš

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaderná elektrárna Dukovany.

Reklama

Premiér Babiš s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) včera oznámili, že ruská rozvědka GRU se měla podílet na výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, kde zahynuli dva čeští občané.

Článek

Česko zřejmě nepošle do Ruska v rámci tendru na Dukovany tzv. bezpečnostní dotazník. Seznam Zprávám to řekl premiér Andrej Babiš. Definitivně ale o dalším postupu s jadernou superzakázkou rozhodne vláda, dodal.

České tajné služby a bezpečnostní experti dlouhodobě varují před účastí ruského státního Rosatomu v Dukovanech. Premiér Babiš rozhodl tendr odložit na příští kabinet, ČEZ ale měl z rozhodnutí vlády obeslat čtyři uchazeče - kromě spojeneckých i Rosatom.

„Bezpečnostní posouzení je důležité, jde rovněž o jadernou nebo kybernetickou bezpečnost, konsorcia apod. Ministr Havlíček nicméně dnes prohlásil, že považuje za velmi nepravděpodobné že by se po posledních událostech bezpečnostní posouzení poslalo i Rosatomu. Definitivně o tom ale musí rozhodnout vláda. Vlastní tendr bude vypisovat vláda příští,“ sdělil Seznam Zprávám premiér.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v ČT v Otázkách Václava Moravce v neděli řekl, že Rusové by se neměli tendru na Dukovany účastnit ani v rámci konsorcií s dalšími společnostmi.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (nestr. za ANO) již v sobotu večer na situaci reagoval s tím, že jde o velmi vážné informace. V pondělí podle jeho vyjádření vláda rozhodne, kdy vláda bude řešit ruskou účast v bezpečnostních konzultacích před tendrem

„Jakýkoliv podobný čin, pokud bude nakonec potvrzen, musí mít jednoznačně svoje následky. Vždy platilo a platí, že o případné přizvání do tendru musí rozhodnout vláda, které poskytne Ministerstvo průmyslu a obchodu podklady technické, Ministerstvo vnitra potom informace geopolitické. Ty vychází z informací bezpečnostních složek. Určitě budou základem i pro rozhodnutí o tom, kdo bude do tendru pozván, jiný ani nemůže být postup,“ napsal v SMS zprávě Seznam Zprávám Karel Havlíček.

Reklama

Doporučované