Hlavní obsah

Oběť vlastního úspěchu. Covidový premiant nezvládá novou vlnu mutace alfa

Foto: Profimedia.cz

Aktuální snímky z Tchaj-wanu připomínají loňské jaro.

Reklama

Dlouho byl vzorem v úspěšném zvládání pandemie, nyní zažívá vlnu koronavirových nákaz a opatření. Podle kritiků se nechal Tchaj-wan ukolébat vlastními úspěchy a nedokázal se na podobný scénář včas připravit.

Článek

Zatímco většinu zemí sužovaly desítky tisíc nakažených, stovky mrtvých a přísné lockdowny, na Tchaj-wanu se zdál život takřka normálním. Ostrov díky promyšlené a pohotové reakci zaznamenal dokonce 250 dní bez jediného případu lokálního přenosu koronaviru a žádal o připojení se k rozhodovacímu orgánu Světové zdravotnické organizace (WHO) pod heslem „Let Taiwan Help“ (Nechte Tchaj-wan pomoci).

Teď se karta obrátila. Tchaj-wan, který Čína považuje za svou vzbouřeneckou provincii, volá o pomoc poté, co se na ostrově rozšířila infekce pocházející z dubnového ohniska mezi zaměstnanci aerolinek. Podle některých expertů může za současnou situaci fakt, že vláda se na podobnou situaci nepřipravila – myslela si, že už má nad koronavirem vyhráno.

Třiadvacetimilionový Tchaj-wan zatím zaznamenal přes 11 tisíc případů a „jen“ 230 úmrtí. Až 90 procent z nich ale přibylo od poloviny května. Naočkována jsou zatím necelá 3 procenta populace. Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen se proto v pondělí obrátila na obyvatele ostrovního státu, aby je ujistila, že slíbených 750 tisíc vakcín z USA už je na cestě.

Několik tchajwanských expertů řeklo britskému deníku The Guardian, že za zhoršenou situací stojí vědecká i vládní selhání. Úřady podle nich nedržely tempo s novými vědeckými poznatky o nakažlivějších mutacích, nepřikládaly význam větrání, podcenily hromadné testování či vyhlášení rychlého a přísného lockdownu. Tchaj-wan se stal doslova „obětí vlastního úspěchu“, sdělili britskému listu.

Vláda měla naprostou důvěru v to, že pandemii zvládne jen pomocí trasování kontaktů a jejich testování. Systém však zahltila mutace alfa, která byla poprvé identifikována ve Velké Británii, vysvětlil deníku Chen Chien-jen z výzkumného střediska pro genomiku Academia Sinica. Ta se po ostrově roznesla díky „superpřenašečským“ oslavám, které 9. května provázely Den matek.

Tchajwanské Centrální středisko pro epidemie (CECC) ale trvá na tom, že možný vývoj pandemie nepodcenilo. Připouští však, že sice zvládlo kontroly na hranicích, ale už ne ty na domácí půdě.

Tchajwanská vláda nechala na Den matek otevřené restaurace, i když už se na ostrově šířila nákaza. Deset dní poté ohlásilo CECC 263 nových případů a třetí stupeň výstrahy, který omezuje veřejná shromáždění, spouští povinné nošení roušek, zavírá zábavní podniky a školy, ale nechává otevřenou gastronomii. V tomto bodě sice vláda doporučuje, aby lidé pracovali z domova, ale nevynucuje to. Zároveň neoznámila žádnou finanční podporu pro zaměstnance, kteří nemohou pracovat z domova, a ani tamní zaměstnavatelé nemají home office příliš v lásce.

Laboratoře přestaly v tuto chvíli stíhat testování a nebyly schopné včas odhalit skutečné počty nakažených a analyzovat trendy, které by ukázaly, kde se nákaza šíří nejvíce.

CECC ani přesto neoznámilo čtvrtý stupeň výstrahy. „Kontrola a prevence nemocí má svůj vlastní rytmus. Přísnější opatření vždycky nejsou tím nejlepším řešením,“ uvedlo středisko. „Musíme brát v potaz ochotu lidí opatření dodržovat a zavést jen ta, kterými příliš nepoškodíme společnost.“

Podle některých expertů by bylo rozumnější na krátkou dobu vyhlásit skutečně přísný lockdown, jinak prý stále hrozí přetížení nemocnic. Problémem je i nedostatek vakcín, kterému ostrov čelí.

„Myslím, že vláda začala o vakcínách vážně uvažovat, až když bylo příliš pozdě,“ říká Peter Chang, generální ředitel Globální tchajwanské lékařské aliance. „Mysleli si, že jsme dobří v nošení roušek a dodržování pravidel a že to postačí.“

Tchaj-wan tvrdí, že za to může i Čína, která měla zablokovat jeho vlastní dohodu s Pfizerem. Kromě USA darovalo ostrovu přes milion vakcín i Japonsko, proočkovanost by se tedy měla v nejbližších dnech zvednout. Počet případů ale zatím neklesá a výstraha třetího stupně byla naposledy prodloužena v pondělí. Zatím bude platit až do konce června.

Reklama

Doporučované