Hlavní obsah

Oběti násilí v církvi dostanou odškodnění. Organizace se inspirovala zahraničním přístupem

Oběti sexuálního násilí by se mohly dočkat odškodnění.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Finanční odškodnění pro oběti sexuálního násilí v církvi – novinka, která by Česko posunula v řešení církevních skandálů blíže zahraničí. Organizace Pro čistou církev, která pomáhá obětem násilí ze strany církevních zaměstnanců, založila transparentní účet. Cílem projektu je odškodňovat lidi, kteří potřebují vedle psychické pomoci i tu finanční.

Článek

Jan Rozek se z pozice bývalého církevního soudce rozhodl založit transparentní účet jeho organizace Pro čistou církev. Podle něj obětem nestačí jen omluva, ale i materiální zadostiučinění. Oběti totiž strádají nejen po psychické stránce.

Oběti potřebují soustavnou péči, která je ovšem velmi nákladná. Jedno sezení u terapeuta vyjde i na stovky korun. V zoufalé situaci se ocitla také oběť sexuálního násilí v církvi Petra Panská. Ačkoli si dnes již bývalý kněz odseděl za její zneužití trest ve vězení, ona stále nepodstoupila psychologickou terapii. Důvod byl jednoduchý – neměla na ni.

„Ne všichni mají přiznaný invalidní důchod. Možnost platit si psychoterapeuty je nízká,“ uvedla v rozhovoru pro Seznam.cz Panská. Odškodnění ale nemají dostat jen ti, kteří byli znásilněni. Oběťmi má na mysli Rozek všechny, kteří byli určitým způsobem dlouhodobým tlakem zahnáni do kouta. Peníze by měly být určeny pro všechny, kteří se setkali s nátlakem, bez rozdílu toho, kdy se s podobnými činy setkali.

Podle bývalého církevního soudce jsou tomuto typu pomoci mnozí duchovní naklonění. Jak se k tomu staví samotná hlava české katolické církve, ale zatím není jasné.

„Další postup v případech sexuálního zneužívání bude řešit zvláštní zasedání České biskupské konference. Po něm vám poskytneme informace o připravovaném kontaktním místě pro oběti i dalších krocích, v oblasti odhalování a prevence sexuálního zneužívání i pomoci obětem,“ uvedla mluvčí České biskupské konference Monika Klimentová.

Česká biskupská konference zároveň uvedla, že v případě, kdy soud pravomocně rozhodne o uložení náhrady škody či zadostiučinění, bude církev toto rozhodnutí plně respektovat.

Reklama

Doporučované