Hlavní obsah

Obětí obchodní války Trumpa s Evropou může být především Česko

Video: Reuters

 

Reklama

Víc než Spojené státy a Čínu může případná obchodní válka postihnout ekonomiky Česka, Slovenska nebo Maďarska. Vyplývá to z ekonomického modelu analytické společnosti Pictet Asset Management, který zveřejnila agentura Reuters.

Článek

Model pracuje se zavedením desetiprocentního cla na výrobky z USA, které by byli nuceni zaplatit spotřebitelé. Takový krok by mohl přivést globální hospodářství do stagflace, tedy kombinace vysoké inflace a současné stagnace ekonomiky, a snížit firmám zisk asi o 2,5 procenta.

Právě ekonomiky zemí silně navázaných na globální hodnotové řetězce, které velké korporace využívají k rozdělení produkce svého zboží, budou vypuknutím obchodního konfliktu pravděpodobně zasaženy.

V první pětce těchto států figuruje vedle Česka na pátém a Slovenska dokonce na třetím místě ještě první Lucembursko, druhý Tchaj-wan a čtvrté Maďarsko. Země jsou řazeny podle svého zapojení do globálních hodnotových řetězců podle definice Světové obchodní organizace (WTO) jako součet přidané hodnoty ze zahraničí k exportu země a přidané hodnoty dodávané do zahraničí.

Velvyslanec jednal s automobilkami

Americký velvyslanec Richard Grenell jednal se zástupci největších německých automobilek. Podle deníku Deutsche Welle se Grenell setkal na půdě velvyslanectví se šéfy firem Daimler, BMW a Volkswagen. Washington údajně navrhuje zrušení vzájemného cla na dovoz automobilů mezi Spojenými státy a Evropskou unií. Americký prezident Donald Trump v květnu pohrozil zavedením dvacetiprocentního cla na evropská auta. Evropská unie zareagovala varováním před odvetným opatřením. Českých aut se do Ameriky mnoho nevyváží, výrobky českého automobilového průmyslu se ale do Spojených států dostávají přes subdodávky pro německé automobilky.

Reklama

Doporučované