Hlavní obsah

Obětí sopky je už 75 a číslo roste. Policie zachránila ze zasypaného domu batole

Guatemalská policie zachránila ze zasypaného domu dítě.Video: PNC, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Záchranáři se do některých zasažených oblastí dostávají jen postupně. Evakuace pokračuje, sopka dál chrlí lávu a popel.

Článek

Erupce sopky Volcán de Fuego (ohnivý vulkán) v Guatemale má už na svědomí 75 lidských životů a úřady se obávají, že počet obětí dál poroste s postupným prozkoumáváním postižených oblastí. Dalších téměř 200 lidí se pohřešuje. Vulkán navíc znovu vybuchl a začal chrlit sopečný materiál a úřady nařídily další vlnu evakuací, informovaly dnes tiskové agentury.

Záchranáři dál pročesávají osídlené oblasti a během posledních hodin objevili další zuhelnatělé ostatky lidí. Právě takovýto stav těl ztěžuje identifikaci obětí. Podle šéfa Národního forenzního ústavu Fanuela Garcíi se zatím podařilo zjistit totožnost méně než poloviny mrtvých.

Vyděšení lidé pátrající po svých nejbližších. Podívejte se na příběhy obětí guatemalské sopky.Video: Eliška Kolomazníková

Sedmdesátou potvrzenou obětí sopky se dnes stalo malé dítě, které v nemocnici v metropoli Guatemale podlehlo popáleninám. Podobně vážný stav je u řady dalších zraněných. Policistům se ale jiné batole podařilo zachránit z trosek popelem zasypaného domu.

Jeden z nejaktivnějších vulkánů ve Střední Americe explodoval v neděli a začal neuvěřitelně rychle do okolí chrlit lávu a kouř. Brzy se široká oblast, včetně části hlavního města Guatemaly, pokryla vrstvou těžkého popela. Nejvíce postižené jsou osady Los Lotes a El Rodeo.

Registrováno je několik stovek zraněných lidí. Mluvčí koordinačního úřadu pro katastrofy David de León k tomu podle agentury AFP řekl, že doposud je v nemocnicích registrováno 46 osob, stav většiny z nich je přitom vážný. Ředitel úřadu Sergio Cabañas dodal, že řada lidí je nezvěstná, jejich přesný počet ale není znám.

Z vesnic a osad v ohroženém okolí soptícího vulkánu bylo doposud urychleně evakuováno více než 4500 obyvatel. Guatemalský úřad pro krizové situace dnes kvůli znovu narůstající aktivitě sopky nařídil evakuaci dalších lidí.

Reklama

Doporučované