Hlavní obsah

Obětí střelby v krymské škole už je 21, podle Putina jde o důsledek globalizace, policie hledá komplice

Kamera v obchodě zachytila moment, kdy si Rosljakov koupil 150 nábojů.Video: Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Policisté stále pátrají po motivu smrtícího útoku na škole v Krymu, který si vyžádal 21 obětí. Útočník byl podle posudků obyčejný kluk. Podle místních úřadů navíc mohl mít komplice. Ruský prezident Putin útok označil i za důsledek globalizace vedené přes sociální sítě a internet.

Článek

Ruská policie pátrá po možném komplici smrtícího útoku ve škole na anektovaném Krymském poloostrově. Oznámily to ruské úřady. Útok provedený výbušninou a střelnou zbraní si vyžádal 21 obětí na životech.

Vyšetřovatelé se původně domnívali, že jediným pachatelem útoku byl 18letý student Vladislav Rosljakov. Nejasný je zatím také motiv útoku.

Skutečnost, že Rosljakov mohl mít komplice, sdělil médiím Sergej Aksjonou, Kremlem dosazený předseda vlády samozvané Autonomní republiky Krym.

„Cílem teď je zjistit, kdo ho na útok trénoval. Útok provedl sám, to víme. Ale tenhle gauner se na útok nemohl připravit sám, alespoň podle názoru mého a mých kolegů,” uvedl Aksjonov.

Vyšetřovatelé masové vraždy v kerčské škole na anektovaném Krymu také nařídili vypracovat posmrtný psychologický a psychiatrický posudek na studenta Vladislava Rosljakova coby předpokládaného pachatele. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na mluvčí ruského federálního Vyšetřovacího výboru Svetlanu Petrenkovou.

Rosljakov po krveprolití spáchal sebevraždu. Počet jeho obětí stoupl na 21. V nemocnicích zůstávají čtyři desítky raněných.

Patrně i vzhledem k tomu, že vyjádření policie o možných motivech útočníka stále chybějí, v médiích a na sociálních sítích bují spekulace o pachateli. Ten ve školní jídelně odpálil podomácku zhotovenou bombu a po žácích a učitelích střílel z brokovnice.

„Včerejší tragédie je, soudě podle všeho, i výsledkem globalizace, jakkoli by to znělo divně. Přeci v sociálních sítích a internetu vidíme, že tam vznikají celá společenství. Vše začalo známými tragickými událostmi ve školách ve Spojených státech," prohlásil o incidentu ruský prezident Vladimir Putin.

Rosljakov se podle ruského listu Argumenty i fakty narodil v roce 2000. Jeho rodiče se dávno rozvedli, vychovávala jej matka, pracující v Kerči v léčebně pro onkologické pacienty. Matku podle informací ze sociálních sítí odvedli vyšetřovatelé přímo z práce v nemocnici, kde zrovna pomáhala zraněným ze školy. Ve škole, do které nastoupil v roce 2015, se Rosljakov učil odbornosti zvané „montáž, seřizování a využívání elektrických zařízení v průmyslových a veřejných budovách“.

„Strašně nenáviděl školu kvůli špatným učitelům, sliboval, že se jim pomstí," řekl již ve středu listu RBK nejmenovaný studentův známý. Jiný známí tvrdili, že Rosljakov se skoro s nikým nebavil, vymazal si účty na sociálních sítích a zajímal se o maniaky.

Rosljakovův otec během výslechu vyšetřovatelům řekl, že komunikace se synem byla špatná, píší noviny Izvestija s odvoláním na zdroj blízký vyšetřování. Mladík podle otce o škole vůbec nehovořil, zajímal se jen o počítačové hry a zbraně. Povšiml si, že se syn s nikým nekamarádí. V dětství měl jen jednoho přítele, s kterým se ale už nestýkal. Současně otec tvrdil, že mladík byl vychovaný a nechoval se agresivně.

„Vůbec nevypadal na vraha. Mladík, o kterém se ve středu dozvědělo celé Rusko, byl starý jen 18 let: blonďák, menšího vzrůstu a i na fotografiích se v porovnání s vrstevníky zdá být neduživý. Ale právě on si koupil zbraň a 150 nábojů, kutilsky vyrobil bombu a způsobil masakr v kerčské škole," uvedla na svém webu stanice Kommersant FM, která hovořila se studentovými známými.

„Učil se na trojky," zavzpomínal někdejší spolužák Andrej, podle kterého Rosljakov nepřikládal učení velkou váhu, a tak sotva mohl vyvolat vražedný útok. „Býval veselý, normální. Taky četl knížky, například Harryho Pottera. Znal jsem ho devět tříd, ale nebyl takový, jak se tvrdí. I s učiteli normálně vycházel. Chodil taky do posilovny, zajímal se o těžkou atletiku. Byl hubený a chtěl zesílit,“ dodal.

Útočník byl sám

Rosljakov se prý zajímal o chemii, a proto dokázal sestavit bombu. Ale nic neobvyklého se u něj nepozorovalo, jen se skoro nekamarádil, poznamenal šéf správy Krymu Sergej Aksjonov. „Zločinec byl na místě činu sám. Zda měl společníky, zjišťuje vyšetřování. Teď je hlavní pochopit příčiny, které tuto zrůdu vedly ke zločinu. Zatím to nechápeme. Měl dobrá hodnocení. Podle ředitelky školy jej ani jednou nekárali. Prostě vždy tiše seděl, choval se vzorně,“ prohlásil.

Soudě podle všeho, Rosljakov byl naprosto obyčejné dítě. Rodiče se sice rozvedli, ale to je běžné. V televizi RT sice zaznělo, že matka byla u Svědků Jehovových, ale úřady to popřely, poznamenala stanice Kommersant FM. „Obyvatelé města jej charakterizovali jako tichého a klidného kluka,“ řekla Irina Kljujevová, plnící na Krymu roli dětské ombudsmanky.

Tragédie v Colombine

Mnohé ale naznačuje, že Rosljakova fascinovala tragédie v americké škole Colombine, kde v roce 1999 dva studenti zabili 13 lidí, poznamenala stanice a připomněla, že podle záběrů z kamer se student oblékl jako jeden ze střelců – a také se zastřelil ve školní knihovně jako střelci z Colombine. A také znějí četné hlasy, že Rosljakov školu a učitele tajně nenáviděl.

Reklama

Související témata:

Doporučované