Hlavní obsah

Petrohradský atentátník byl ze slušné rodiny. Slehla se po něm ale zem

Kdyby s vlakovou soupravou zůstal petrohradský strojvedoucí v tunelu, pomoc by se ke zraněným dostávala velmi pomalu.

 

Reklama

Řidič petrohradské soupravy Alexander Kaverin zachoval při výbuchu klidnou hlavu a s vlakem dojel do nejbližší stanice metra. Záchranáři se tak mohli rychleji dostat k cestujícím a zajistit i včasnou evakuaci.

Článek

Strojvedoucí petrohradského vlaku, ve kterém útočník odpálil bombu, nejspíš snížil počet možných obětí. Po výbuchu totiž řidič soupravy nezpomalil, ale pokračoval dále až do nejbližší stanice metra, jak mu ukládají předpisy. Umožnil tak záchranářům rychlý přístup k cestujícím a také okamžitou evakuaci.

„Uslyšel jsem ránu a vlak pohltil prach. Okamžitě jsem kontaktoval dispečink a popsal situaci. Přicházely ke mně zmatené zprávy ze všech vozů, cestující mluvili jeden přes druhého. V tu chvíli nebyl čas přemýšlet o strachu, musel jsem udělat svoji práci,” vysvětluje strojvedoucí vybuchlého metra Alexander Kaverin.

Vagon explodoval v pondělí v době dopravní špičky mezi dvěma stanicemi v centru města. Výbuch si vyžádal 14 obětí a nejméně 50 raněných. Dvaadvacetiletý útočník Akbaržon Džalilov se narodil v kyrgyzské Oši, ale občanství měl od dětství ruské.

Jméno útočníka z petrohradského metra je potvrzeno. Prozradila ho DNA na druhé nastražené náloži.

Džalilov údajně pocházel z dobrých poměrů. Do Petrohradu přijel v roce 2011 za svým otcem, který ve druhém největším ruském městě už čtyři roky žil a pracoval v autoservisu. Matka s dalšími dvěma dětmi zůstala v Kyrgyzstánu.

Džalilov byl podle serveru Fergana zaměstnán jako kuchař v petrohradském suši baru a docházel do místního sportovního klubu, kde se věnoval zápasu. Jeho poslední zápis na sociálních sítích pochází z října 2014. Od té doby stopy po něm mizí. Restauraci opustil a jeho sportovní přátelé o něm nic nevědí.

?Podle agentury Interfax zverbovali útočníka islamisté letos v únoru během Džalilovovy návštěvy rodného Kyrgyzstánu.

Reklama

Související témata:

Doporučované