Hlavní obsah

Obětí záplav v Japonsku je už 179, můžou přijít další deště

Počet obětí záplav v Japonsku se zvýšil na 179.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

V důsledku nedávných záplav a sesuvů půdy v Japonsku zahynulo nejméně 179 lidí. Vyplývá to z nové bilance, kterou dnes zveřejnila japonská vláda.

Článek

Počet obětí záplav a sesuvů půdy způsobených silnými dešti v Japonsku stoupl téměř na 179.  Po několika dalších osobách z míst, která zasáhly nejsilnější deště za posledních 30 let, záchranáři stále pátrají.

Evakuační centrum v jednom z těžce postižených měst Kurašiki dnes navštíví premiér Šinzó Abe. V Kurašiki se vylila z břehů řeka a voda zasáhla obytnou čtvrť, v níž zemřelo přes 40 lidí.

Vydatně pršet začalo v pátek a přes víkend déšť ještě zesílil. Řeky se vylily z břehů a zaplaveny byly rozsáhlé oblasti na jihu a západě země. Desítky tisíc záchranářů a dobrovolníků podle agentury AP již pátým dnem bojují s následky katastrofy a pátrají po pohřešovaných.

Záchranné práce ale komplikuje vedro. Meteorologové varovali, že dnes hrozí bouřky a možná i další záplavy. Premiér Abe kvůli záplavám odložil plánovanou cestu do Belgie, kde se měl zúčastnit summitu EU-Japonsko, do Francie, Saúdské Arábie a Egypta.

Současné katastrofální záplavy patří k nejtragičtějším živelním pohromám v Japonsku za poslední čtvrtstoletí, pokud se tedy odhlédne od dvou nejhorších - zemětřesení a cunami v roce 2011 (skoro 19 tisíc mrtvých) a ničivého zemětřesení v Kóbe o 16 let dříve (5500 obětí).

Reklama

Související témata:

Doporučované