Hlavní obsah

Obhájkyně aktivistky, která ječela na prezidenta: Chtěla varovat před zvolením Zemana a sílícím vlivem Ruska

Rozhovor s obhájkyní Anželiny Diašové Lucií Hrdou.

 

Reklama

Obhájkyně Lucie Hrdá, která v neděli večer před soudem hájí ukrajinskou aktivistu, jež v pátek polonahá ve volební místnosti vyběhla před prezidenta Miloše Zemana, říká, že její klientka nechtěla Zemanovi ublížit. Pouze si nepřeje, aby byl znovu prezidentem, protože se Česko podle jejího názoru dostává čím dál víc pod vliv Ruska.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 5 projednává případ ukrajinské aktivistky, která v pátek polonahá ve volební místnosti vyběhla před prezidenta Miloše Zemana. Její obhájkyně Lucie Hrdá pro Seznam.cz uvedla, že Anželina Diašová, aktivistka hnutí Femen, chtěla svým výstupem varovat před tím, aby se Česko nedostalo pod vliv Ruska, jako se údajně stalo její rodné Ukrajině.

Ženě, která byla dosud v cele předběžného zadržení a je podezřelá z trestného činu výtržnictví, hrozí až dva roky vězení.

K Zemanovi se v pátek vrhla s výkřiky Zeman, Putin's slut (Zeman, Putinova děvka), stejné heslo měla napsané na těle.

Hnutí Femen vzniklo v roce 2008, proslulo akcemi polonahých aktivistek nejen na Ukrajině a v Rusku, ale také na západě Evropy. Hnutí se na svém webu hlásí k boji za práva žen s cílem „úplného vítězství nad patriarchátem”, ale nepovažuje se za feministické. Své členky označuje za „sextremistky”.

Reklama

Související témata:

Doporučované