Hlavní obsah

Obhajoba „daňového pekla“: Chyby jsou minulost, řekla ředitelka

Foto: Tomáš Pergler, Seznam Zprávy

Ministryně financí Alena Schillerová a ředitelka Generálního finančního ředitelství Tatjana Richterová na jednání rozpočtového výboru v Poslanecké sněmovně.

Reklama

Poslanci rozpočtového výboru jednali o sporných krocích berních úředníků, na které upozornily Seznam Zprávy. „My jako manažeři jsme vyčerpali veškeré nám zákonem stanovené podmínky,“ bránila se šéfka daňové správy Richterová.

Článek

Přehmaty berních úředníků ve Zlínském kraji, na které upozornila série reportáží Seznam Zpráv, už vedení Finanční správy nechce znovu otevírat. Vyplynulo to z pátečních slov ředitelky Generálního finančního ředitelství (GFŘ) Tatjany Richterové na pátečním jednání rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny.

„Je jisté, že historii změnit nemohu, a je mi líto lidských osudů, do kterých zajišťovací příkazy zasáhly,“ řekla Richterová poslancům ke kritizovanému nástroji na vymáhání daní. Přiznala také, že Finanční správa byla někdy „zbytečně tvrdá“.

Současně však Richterová znovu zdůraznila, že popisované případy se staly před jejím nástupem do čela GFŘ na konci roku 2018. Nyní už se zajišťovací příkazy podle ní používají méně často a uvážlivěji.

Ačkoli Richterová připustila pochybení svých podřízených, reportáže Seznam Zpráv označila za „tendenční napadání“ Finanční správy. „Jsem přesvědčená, že drtivá většina zaměstnanců Finanční správy je velice dobrá, kvalitní a odpovědná,“ prohlásila Richterová.

Ministryně financí Alena Schillerová, která na jednání výboru také seděla, se k probíraným kauzám před poslanci nechtěla konkrétněji vyjádřit. Hned na začátku zdůraznila, že jí nepřísluší hodnotit práci finančních úředníků, a odkázala na Richterovou.

Ta šířeji reagovala hlavně na zvláštní zacházení s dražbami ve Valašském Meziříčí, na které upozornily Seznam Zprávy.

Praxe, že se dražeb zúčastňovala manželka šéfa tamní pobočky finančního úřadu, je podle Richterové „nemorální“ a porušením etického kodexu Finanční správy. Vzápětí ale šéfka GFŘ zdůraznila, že zákon takový postup nezakazuje a dražby byly veřejné.

„Představenému, který se účastnil této kauzy, bylo sníženo osobní ohodnocení už v roce 2017,“ uvedla Richterová. Po následné kontrole, tzv. dohlídce, skončil další vedoucí pracovník úřadu před kárnou komisí. S jakým výsledkem, ředitelka Finanční správy neřekla, zdůraznila jen, že jednání komise nemůže podle služebního zákona ovlivnit.

„My jako manažeři jsme vyčerpali veškeré nám zákonem stanovené podmínky,“ konstatovala Richterová.

Další odhalený fakt, že pracovníci berní správy na východní Moravě měli od nadřízených pevně stanovené počty nařízených dražeb, označila Richterová za „nešťastný“. „Musím říci že neexistují žádné kvóty, které stanovují počet dražeb na zaměstnance,“ uvedla.

Konkrétní případ, na který upozornily Seznam Zprávy, Richterová zpochybňovala. Ačkoli sama přiznala, že nehovořila s nadřízeným daného úředníka, šlo podle ní o to, aby se při zaučování zúčastnil přípravy a průběhu dražeb. Nešlo prý o závazek založený na počtu.

„Jestli tam to číslo bylo, bylo to nešťastné, je to nesprávně uvedené. Je to pro mě signál, abych upozornila představené v rámci Finanční správy, že musí být při stanovení individuálních cílů důslední,“ dodala Richterová.

Opoziční poslanci šéfku GFŘ vyzývali, aby se zaměřila na potrestání konkrétních úředníků a zlepšila komunikaci směrem k veřejnosti, když reaguje na nedostatky.

„Nelze vydat tiskovou zprávu, co o dražbách říká zákon. Podle mě se to nedá hájit tímhle způsobem. Normálním lidem to nemůžete takhle vysvětlit,“ namítal pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. „Paní ředitelko, je potřeba udělat razantní kroky,“ přidal se i poslanec koaliční ČSSD Václav Votava.

Především díky hlasům vládního hnutí ANO však rozpočtový výbor nakonec přijal pouze obecné usnesení, že bere na vědomí předložené informace z úřadů Schillerové a Richterové. Neprošel tak ani Ferjenčíkův podnět, aby Nejvyšší kontrolní úřad ve spolupráci s Komorou daňových poradců provedl ve Finanční správě hloubkový audit. Podobně neuspěl ani poslanec Votava s požadavkem na podrobnější analýzu k zajišťovacím příkazům.

Reklama

Doporučované