Hlavní obsah

Sázka na Prymulova koně vládě nevyšla. Proto má teď Česko málo vakcín

Foto: Profimedia.cz

Vakcína Novavax. Přijde výhledově, snad v letních měsících. Tak zní zatím poslední slovo ministra Blatného.

Reklama

Česko loni objednalo méně dostupných vakcín, než by mohlo. Souvisí to s tím, že hodně vsadilo na výrobce, který má sice u Prahy továrnu, ale jeho vakcíny přijdou nejdříve až v létě?

Článek

Česko se potýká s nedostatkem vakcín proti koronaviru. Na rozdíl od jiných evropských zemí objednalo loni od farmaceutických firem, jejichž vakcíny byly tehdy výhledově nejdostupnější, daleko nižší počet dávek oproti tomu, co objednat mohlo.

Podle dokumentů, které se Seznam Zprávám podařilo shromáždit, může být důvod v tom, že vláda dávala už tehdy přednost jednomu z výrobců, jehož vakcíny však nyní teprve schvaluje Evropská léková agentura (EMA) a dodávky od něj dorazí až za několik měsíců. Jde o firmu Novavax.

Už je jasné, že Česko nakonec bude právě od farmaceutické firmy Novavax nakupovat nejvíce ze všech dalších dodavatelů.

Situace je však nyní taková, že v Česku se už tři měsíce očkuje vakcínami Pfizer, Moderna, AstraZeneca, na dohled jsou dodávky od Johnson & Johnson a ministr zdravotnictví vyslovil i termín (1. červen) pro dodávky pátého preparátu od firmy CureVac.

K Novavaxu, za který se vláda, jak níže popíšeme, opakovaně postavila a vsadila na jeho dodávky, však mohl Jan Blatný tuto středu sdělit jen mlhavý odhad.

„Novavax prochází schválením EMA, očekávání dodávek je nespecifikováno, předpokládá se, že se jedná o letní období,“ uvedl ve Sněmovně.

Farmaceutická firma Novavax byla favoritem vlády a ministerstva zdravotnictví od začátku, kdy se začala tvořit česká očkovací strategie. Z materiálů ministerstva zdravotnictví, které mají Seznam zprávy k dispozici, plyne, jak významné místo se při vyjednáváních o vakcínách Novavaxu přisuzovalo a jaké podpory se mu dostalo.

Ministerstvo zdravotnictví už 11. září loňského roku zpracovalo Instrukci pro jednání Evropské rady, ve které se píše, že by Česká republika prostřednictvím ministerstva doporučovala zařadit Novavax na evropský seznam šesti farmaceutických firem, od nichž pak členské státy Evropské unie mohou vakcíny proti koronaviru nakupovat. V Instrukci se dokonce uvádí, že Česko by preferovalo, aby Novavax nahradil některého z výrobců moderních mRNA vakcín.

„Zcela podporujeme začlenění společnosti Novavax do portfolia, avšak preferovali bychom jeho zařazení namísto jednoho z výrobců mRNA vakcíny tak, aby se zachoval současný počet 6 výrobců a každý typ vakcíny měl v portfoliu dva zástupce. Tj. Novavax nahradí některého z výrobců inovativních vakcín mRNA (BioNTech, CureVac a Moderna), které jsou nejen nejdražší, ale také nejméně ověřené.“

Kdo to psal

Kdo přesně Instrukci v polovině září pro jednání Evropské rady tvořil a podílel se na ní, není dosud jasné.

Ministrem zdravotnictví byl sice tehdy Adam Vojtěch, ale ten popírá, že by o Instrukci věděl. „O tom já vůbec nevím, že jsme doporučovali zařadit Novavax na evropský seznam,“ napsal redakci bývalý ministr. „O této Instrukci vážně nic netuším, vyjednávání s Evropskou komisí měl za Česko oficiálně na starosti mezinárodní odbor ministerstva v čele s ředitelkou Kateřinou Baťhovou,“ dodal Adam Vojtěch.

Kateřina Baťhová, která je od ledna hlavní očkovací koordinátorkou, s médii dlouhodobě příliš nekomunikuje a výjimka se nestala ani v tomto případě. Telefon nezvedala a ministerstvo zdravotnictví na dotazy, kdo Instrukci z 11. září tvořil a kdo konkrétně chtěl, aby Novavax byl na evropském seznamu šesti firem, konkrétně neodpovědělo.

Ukázalo však na vedoucího epidemiologické skupiny Romana Chlíbka. „Pan profesor Chlíbek byl zastupováním v Řídícím výboru pro vakcíny proti covidu-19 pověřen ministrem zdravotnictví (Adamem Vojtěchem) v červnu loňského roku, a to na základě výzvy Evropské komise,“ napsalo Seznam Zprávám tiskové oddělení resortu.

Roman Chlíbek popřel, že by výrobce vakcín Novavax v Instrukci protežoval. I když právě on a tehdejší ředitelka mezinárodního odboru ministerstva zdravotnictví Kateřina Baťhová byli jediní, kteří mohli Instrukci oficiálně za Česko poslat.

„Já posuzuji jenom odbornost těch vakcín, já v rámci jednání nedělám žádné rozhodnutí. Žádné firmy za Českou republiku nedoporučuji,“ vysvětlil Roman Chlíbek Seznam Zprávám.

Následně přiblížil jednání, která za Česko vede. „Jsou to jednání, kde jsme připojeni a kde jsme seznamování s jednotlivými očkovacími látkami. Je na nich i paní Baťhová,“ vysvětluje vakcinolog Chlíbek a popírá, že by se snažil zvýhodňovat firmu, za kterou v minulosti lobboval jeho dlouholetý spolupracovník a exministr Roman Prymula.

Bylo to v době, kdy byl Roman Prymula náměstkem na ministerstvu zdravotnictví, a jak už Seznam Zprávy napsaly, skrytě lobboval za zájmy firmy Praha Vaccines, v jejímž čele tehdy stál Jakub Kronovetr. Ten nyní vede i nástupnickou firmu Novavax v České republice.

Roman Prymula se loni na podzim jako ministr zdravotnictví spolu s předchůdcem Adamem Vojtěchem na objednávkách vakcín podílel. Před časem už Seznam Zprávám přiznal, že o Instrukci z loňského září ví a že ji posléze jako ministr zdravotnictví podpořil.

„Co já vím, tak jsem podepisoval dopis, který se zařazení Novavaxu na seznam týkal. To bylo z hlediska našeho stanoviska k Evropské unii. Ano, to jsem pak jako ministr podepsal. Ale kdo řekl, aby se Novavax prosazoval u Evropské komise, to nevím,“ odpověděl Seznamu už loni Roman Prymula. „Za mnou přišla ředitelka mezinárodního odboru Baťhová, abych to podepsal, tak jsem to podepsal. Kdo s tím nápadem přišel za ní, to fakt nevím,“ dodal bývalý ministr.

Coby vládní zmocněnec pro vědu a výzkum pak Roman Prymula v létě loňského roku v médiích uváděl, že by právě Novavax mohl vyrábět vakcíny pro Českou republiku. Společně s předsedou vlády Andrejem Babišem navštívili i tovární komplex Praha Vaccines ve středočeské Bohumili, kterou začátkem léta právě americká farmaceutická firma Novavax koupila.

„My jsme byli v té fabrice s premiérem Babišem na návštěvě, ano, jednali jsme o tom, zda by nám mimo kontrakty s Evropskou komisí mohli dodávat vakcíny, ale nakonec nic nedopadlo,“ připomněl Roman Prymula letní kontakty s Novavaxem.

+2

Kromě dokumentu zaslaného do Bruselu na podporu Novavaxu má redakce Seznam zpráv k dispozici také strategický materiál z konce listopadu loňského roku.

Jde o neveřejný dokument ministerstva zdravotnictví určený členům vlády. V něm už je Novavax uveden jako nejvýznamnější dodavatel vakcín pro Českou republiku.

V kapitole o vakcinační strategii ve vztahu k Evropské komisi i farmaceutickým firmám se píše:

„Ministerstvo zdravotnictví se prozatím rozhodlo přistoupit ke všem APA (zkratka pro systém EU pro společný nákup vakcín, pozn. red.), které byly dojednány:

AstraZeneca: 3 mil. dávek pro 1,5 mil. osob,

J&J: 2 mil. dávek pro 2 mil. osob,

BioNTech/Pfizer: 4 mil. dávek pro 2 mil. osob,

Sanofi – prozatím neurčené množství, není nutné odebírat.

Dále probíhají jednání Komise s těmito výrobci:

CureVac: max. možné množství pro ČR 5,3 mil. dávek pro 2,65 mil. osob,

Moderna: max. možné množství pro ČR 1,9 mil. dávek pro 950 tis. osob,

Novavax: max. možné množství pro ČR 7,1 mil. dávek pro 3,5 mil. osob.“

Připomeňme, že v té době byly například AstraZeneca a Pfizer s vývojem vakcíny nejdále. Na rozdíl od Novavaxu, jehož vakcíny byly teprve až nedávno zařazeny do průběžného posuzování EMA.

Ani v případě tohoto strategického dokumentu není jasné, kdo ho tvořil, kdo se na něm podílel. Tou dobou byl již ve funkci ministra Jan Blatný. Tiskové oddělení resortu zatím na otázky Seznam Zpráv neodpovědělo. V záhlaví materiálu je však uvedeno, že ho za ministerstvo členům vlády předkládal mezinárodní odbor v čele s Kateřinou Baťhovou. Ta, jak už víme, telefon nezvedá. Jde o stejný odbor ministerstva zdravotnictví, který lobboval za zařazení Novavaxu na seznam Evropské komise.

Povolení pro továrnu

Neznámá byla dosud informace, že Novavax teprve před dvěma týdny získal od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) výrobní povolení pro výrobu v Bohumili.

„Ano, mohu uvést, že jsme byli na inspekci ve výrobním závodu v Bohumili, výrobní povolení SÚKL udělil, ale probíhá ještě správní řízení ke schválení propouštění z výroby. To je ještě v řešení a nutno dodat, že v Bohumili by se měly vyrábět pouze meziprodukty pro vakcíny Novavaxu,“ uvedla pro Seznam Zprávy ředitelka SÚKL Irena Storová.

Z už citovaného vládního neveřejného materiálu navíc vyplývá, že již loni na podzim se počítalo s poddimenzovaným odběrem vakcín od farmaceutických firem. Tedy že Česká republika chce objednat oproti jiným evropským zemím méně vakcín, než by mohla.

Posléze to ukázala i očkovací strategie z konce prosince, ve které bylo uvedeno, že např. ve srovnání s Německem – v přepočtu na osobu – objednává Česko od Evropské komise osmkrát méně vakcín.

„To se domlouvalo za Vojtěcha, kolik vakcín budeme objednávat,“ uvedl Roman Prymula, když Seznam Zprávy na tuto skutečnost upozornily. Exministr Vojtěch ale oponuje: „Já jsem domlouval pouze AstraZenecu, další objednávky vakcín se dohadovaly až za mého nástupce Prymuly,“ říká.

Roman Prymula nejprve účast připustil. „Já jsem domlouval jen jednoho výrobce ze čtyř,“ uvedl Seznam Zprávám. Se kterým výrobcem vyjednával, si ale nakonec v rozhovoru nevzpomněl: „To už nevím. Vlastně já jsem možná nepodepsal asi vůbec nic, když si tak přesně vybavuju.“

Reklama

Doporučované