Hlavní obsah

Objevila prvek, kterým Kreml tráví odpůrce. Poláci teď kupují její dům

Podívejte se na dům, kde žila nejslavnější vědkyně. Polsko ho chce od Francie koupit.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Polská vláda chce od Francie odkoupit za více než 20 milionů korun odpočinkovou rezidenci Marie Curie-Skłodowské a jejího manžela. Podle kritiků by však mohla peníze daňových poplatníků utratit i lépe: vědkyně v domě tolik nebyla.

Článek

Jeho 120 metrů čtverečních je v havarijním stavu. Kamenný dům s odlupujícími se tapetami a zpustlou zahradou přesto mnohým stále připomíná jeho obyvatele: nositele Nobelovy ceny Marie Curie-Skłodowskou s manželem Pierrem, která objevila a po své rodné zemi pojmenovala radioaktivní prvek polonium, ale periodickou tabulku prvků obohatila i o radium a fyziku o výzkum radioaktivity.

Polsko teď chce dům patřící průkopnici žen v oboru a nejslavnější vědkyni, který leží zhruba 30 kilometrů od centra Paříže, koupit. Premiér Mateusz Morawiecki obchod tento týden schválil. Francii za něj zřejmě zaplatí 790 tisíc eur, což je v přepočtu asi 20,22 milionu korun.

„Nemovitost byla postavena v roce 1890 a byla letním sídlem Pierra a Marie Curie-Skłodowské od roku 1904 do 1906. Jezdili sem na víkendy, Velikonoce, letní prázdniny. Říká se, že pracovat sem nejezdili. Žádné experimenty se v domě nedělaly,“ vysvětluje realitní agent Daniel Cazou Mingot.

Dům spolkne dalších pět milionů

Jenže řadě Poláků se chystaný nákup moc nezamlouvá. Poukazují na to, že Marie Curie-Skłodowská a její manžel Pierre Curie žili v domě jenom dva roky, a také upozorňují, že budova potřebuje kompletní rekonstrukci od sklepa až po střechu odhadem za dalších 200 tisíc eur, což je více než pět milionů korun. Dodávají, že by polská vláda mohla tolik peněz investovat i účelněji.

Pravicový kabinet však považuje zajištění a péči o místa významná pro polskou historii za jednu ze svých priorit.

„Jednoho dne, v dubnu 1906, Pierre Curie z domu odjel bez své manželky a dvou dcer, vracel se do Paříže, kde měl smutnou nehodu a zemřel. Po nehodě se Marie Curie-Skłodowská čas od času s dcerami vracela, ale pak přestala. Od té doby dům kupovali další majitelé,“ dodává Mingot.

Říkali jí Máňa. Jako první žena získala Nobelovku

Žena, která jako první studovala vědu na pařížské Sorbonně a stala se nejslavnější zástupkyní oboru, údajně sama namalovala i stropní dekorace v domě. Jako Marie Skłodowská se nicméně narodila v roce 1867 v polské Varšavě, od malička jí říkali Máňa.

Do Paříže se významná vědkyně přestěhovala o 24 let později a první Nobelovu cenu spolu s manželem získala za fyziku v roce 1903 ve 36 letech – jako první žena na světě. Druhé ocenění za chemii získala v roce 1911. Curie-Skłodowská zemřela ve Francii v roce 1943 na leukémii, zřejmě kvůli svému výzkumu. Se svým chotěm odpočívá v pařížském Pantheonu po boku dalších význačných osobností.

Reklama

Doporučované