Hlavní obsah

Oblast v Salisbury, kde byl Skripal otráven, projde dekontaminací

Oblast v Salisbury, kde byl Skripal otráven, projde preventivní dekontaminací.Video: Jolana Humpálová, AP

 

Reklama

Část britského Salisbury čeká kvůli použití nervově paralytického jedu Novičok dekontaminace. Očista bude kromě místa, kde byl nalezen otrávený bývalý ruský agent Sergej Skripal se svou dcerou, zahrnovat i restauraci a hospodu, které dříve ten den navštívili.

Článek

Část britského města Salisbury projde dekontaminací kvůli otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, kteří zde byli začátkem března otráveni jedem Novičok.

Očista bude kromě místa, kde dvojici našli, zahrnovat i restauraci a hospodu, které onoho večera navštívili. Podle policie jde pouze o preventivní opatření a veřejnost se nemá čeho obávat. Bezpečnostní složky zatím pokračují ve vyšetřování, které prý ještě nějakou dobu potrvá. Jeden ze svědků uvedl, že se policie točí v kruhu, napsal server Sky News.

Nebezpečí nejspíš hrozilo více než 130 lidem

Armádnímu jedu Novičok mohlo být v souvislosti s otravou bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala na jihu Anglie vystaveno přes 130 lidí. Oznámila to v pondělí britská premiérka Theresa Mayová. „Soudíme, že v Salisbury mohlo být potenciálně vystaveno této nervové látce přes 130 osob,“ uvedla Mayová v prohlášení předaném parlamentu.

Šéfka vlády také upozornila, že Británie disponuje informacemi, že Rusko v posledních deseti letech zkoumalo způsoby, jak přepravovat nervové látky, pravděpodobně za účelem vraždění. Dodala, že Rusko krylo používání chemických zbraní v Sýrii tamějším režimem prezidenta Bašára Asada.

Reklama

Doporučované