Hlavní obsah

Obliba muzikálů v ČR zahájená díly Les Miserábles a Ježíš je stále vysoká

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Obliba muzikálů, kterou v 90. letech minulého století v tuzemsku zahájila díla Les Miserábles a Ježíš Christ Superstar, je stále vysoká.

Článek

Od roku 1994, kdy měl Ježíš 22. července v pražském divadle Spirála premiéru, producentům narostla konkurence. Na různých scénách se objevily původní domácí nebo převzaté zahraniční muzikály, jako Mauglí, Lucie, větší než malé množství lásky, Krysař, Hamlet, Kleopatra, Hrabě Monte Christo, Carmen či Fantom opery, a stále vznikají nové. Slavné dílo Tima Riceho a skladatele Andrewa Lloyda Webbera Ježíš Christ Superstar mělo světovou premiéru 12. října 1971 na Broadwayi v New Yorku.

„Muzikál je fenomén své doby. Prožívá boom nejen na Broadwayi a v Londýně, ale po druhé světové válce také v kontinentální Evropě. Jenom k nám to došlo až po revoluci, protože padly ideologické i devizové bariéry. Vývoj je bouřlivější, protože doháníme několik desítek let, kdy byl u nás muzikál okrajovou záležitostí,“ řekl ČTK libretista a producent Michael Prostějovský, který je známý také z vysílání pořadu Muzikál expres v Českém rozhlase.

Ředitel Hudebního divadla Karlín (HDK) Egon Kulhánek by rád současnou sezonu označil za „restartovací“. Ke svému 140. výročí divadlo, které zahájilo provoz 27. srpna 1881, nechystá žádnou premiéru ani slavnostní koncert. Důvodem jsou obavy z návratu protipandemických opatření. „Každou sezonu nabízíme jednu až tři premiéry, ale nyní máme za sebou jen deset repríz Rebelů a ještě méně repríz obnoveného představení Sestry v akci. Do této nestabilní situace zkoušet nový muzikál mi připadne vůči účinkujícím jako nezodpovědnost. Hrozí, že jejich energie přijde vniveč, protože premiéra může být dlouhodobě odložena,“ řekl ČTK.

V pražském Divadle Broadway režisér Zdeněk Zelenka připravil nový muzikál s hity Waldemara Matušky Láska nebeská. Odložená premiéra se uskutečnila 30. října. V Kongresovém centru v Praze se 14. října bude konat obnovená premiéru muzikálu Děti ráje, který vidělo v Čechách a na Slovensku přes 750.000 lidí. Představení postavené na textech někdejších písní Michala Davida, Františka Janečka či Zdeňka Bartáka jako Decibely lásky, Poupata či Nonstop mělo v GoJa Music Hall v Praze premiéru 14. listopadu 2009. S diváky se rozloučil o šest let později.

Divadlo Kalich připravuje muzikál Biograf láska, v němž zazní písničky Hany Zagorové. Premiéra je naplánována na září 2022. Režisérem a scénografem je dvojnásobný držitel divadelní ceny Thálie Jan Kříž, pro něhož je to debut na pražské muzikálové scéně. S uváděním muzikálů, v nichž znějí písně představitelů československé popové scény, má už Divadlo Kalich zkušenosti. Momentálně má na repertoáru muzikál Voda (a krev) nad vodou s hity skupiny Elán, který měl premiéru osm let po uvedení prvního „elánovského“ muzikálu Osmý světadíl. Uvádělo také muzikál Atlantida se známými písněmi Miroslava Žbirky.

Nejúspěšnějším muzikálovým projektem uváděným v Praze z hlediska počtu diváků je Dracula Karla Svobody. V Kongresovém centru Praha mu tleskalo při 916 reprízách milion a čtvrt lidí. Rockovou operu Jesus Christ Superstar zhlédlo sice „jen“ 850.000 lidí, ale zato dosáhla rekordu v počtu repríz - bylo jich 1288. Když v prosinci 2002 končil Monte Cristo, měl na kontě 444 představení pro 525.000 diváků. Johanka z Arku měla při prvním uvedení v Divadle Ta Fantastika 825 představení pro 330.000 lidí a na Kleopatru na různých místech v ČR a na Slovensku zavítalo přes milion návštěvníků. Zhruba 300.000 příznivců Janka Ledeckého zaplnilo hlediště Divadla Kalich při 600 představeních Hamleta. Nejúspěšnější představení v novodobé historii HDK Carmen vidělo přes 262.000 diváků.

Reklama

Doporučované