Hlavní obsah

Obliba online lékáren roste. Amazon přišel s něčím, co si Češi nedovolí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Americký internetový prodejce Amazon spustil v indickém Bengalúru online lékárnu. Jeden ze světových technologických gigantů zareagoval na zvýšenou poptávku po nákupech léků přes internet.

Článek

Společnost nejbohatšího muže světa Jeffa Bezose otevřela ve třetím největším indickém městě Bengalúru internetovou lékárnu. Společnost Amazon Pharmacy v ní nabízí léky na předpis i léky volně prodejné, tradiční ájurvédská léčiva a základní zdravotnické potřeby.

„V dnešních časech je to obzvlášť důležité, protože to zákazníkům umožní uspokojit své základní potřeby a zůstat přitom v pohodlí domova,“ uvedl mluvčí Amazonu. Nárůst poptávky po online prodejích je spojen s obavami z druhé vlny pandemie koronaviru. Své aktivity na lékárenském trhu firma proto plánuje rozšířit i do dalších regionů.

Oblast léčivého zboží není pro Amazon novinkou. Do maloobchodního prodeje léků se totiž pustil již před třemi lety, v roce 2017. O rok později koupil americký start-up pro rozvoz léků do domu PillPack a koncem loňského roku tuto službu přejmenoval na Amazon Pharmacy.

České online lékárny

Podle odborníků z evropské asociace lékáren je trend online prodeje jednoznačný a nevyhnutelný. A jinak tomu není ani v Česku. Také v tuzemsku existuje několik internetových lékáren, ze kterých si zákazník může objednat doplňky stravy, léky bez předpisu i další zdravotnické potřeby.

Lékárny v Česku tedy fungují od té „amazonské“ s jediným rozdílem. Pokud někdo potřebuje lék na předpis, musí si pro něj dojít osobně.

Druhou variantou, která však doručování léků na předpis plně nenahradí, je nedávné spuštění služby donášky léků na recept. Česká lékárna Pilulka.cz spustila koncept, ve kterém stačí, aby pacient vložil svůj kód eReceptu na www.erecept.cz. Léky si pak může zákazník s jistotou vyzvednout v lékárně nebo si je nechat donést z konkrétní kamenné lékárny ve svém městě. V takovém případě je kontaktován vybraným lékárníkem. Služba podléhá přísné lékárenské kontrole kvality.

Každý takový výdej podle firmy prochází důkladnou kontrolou kvality nezávisle dvěma lékárníky. „Léky nejsou rohlíky a příprava projektu zabrala mnoho diskuzí s lékárníky. Představte si babičku, která má kód receptu od lékaře a nechce jít do lékárny. Je nedůstojné, aby sháněla v okolí sousedy, kteří jí léky přinesou, když to může zajistit přímo lékárna,“ vysvětluje Martin Kasa z Pilulka.cz.

Zásilkového výdeje léčiv, který je běžný například v Německu, se ještě dlouho čeští pacienti nedočkají. Koncept vychází ze situace, která je dána aktuálními zákony.

Miliardy dolarů do Indie

Americké technologické firmy letos do indické ekonomiky investovaly miliardy dolarů. Jeff Bezos během své lednové návštěvy Indie oznámil, že jeho firma tam investuje miliardu dolarů (22 miliard Kč), aby přilákala malé a střední firmy, kterým umožní nabízet jejich zboží přes Amazon.

I když měla pandemie negativní dopady na téměř všechny sektory ekonomiky, jako vítězové z krize vycházejí právě technologické firmy. Technologický index NASDAQ za prvních sedm měsíců letošního roku přidal více než 20 procent, přičemž už loni technologické tituly narostly o 35 procent. Promítlo se to i do majetku šestapadesátiletého majitele a šéfa americké společnosti Amazon Jeffa Bezose: zhruba před měsícem vzrostla hodnota jeho jmění za jediný den o celých 13 miliard dolarů (více než 300 miliard korun).

Podle analýzy agentury Bloomberg šlo o rekordní denní nárůst majetku jednotlivce od roku 2012. Hodnota Bezosova majetku letos prozatím vzrostla o více než 75 miliard dolarů na celkových 189 miliard dolarů, čímž přesáhla tržní hodnotu společností, jako je Nike nebo McDonald’s.

Reklama

Doporučované