Hlavní obsah

Oblíbený obchodník, chemik i ajťáci. Oběti střelce z quebecké mešity

Kdo jsou oběti střelce z Quebeku?

 

Reklama

Při víkendovém útoku zemřelo šest mužů, pět lidí sedmadvacetiletý student politologie zranil.

Článek

Alexandre Bissonnette si už u soudu v Quebeku vyslechl obvinění z šestinásobné vraždy a z pětinásobného pokusu o ni. Média nyní skládají dohromady, kdo byly Bissonnettovy oběti.

Sedmadvacetiletý student politologie v quebecké mešitě zastřelil šedesátiletého Khaleda Belkacemiho, Alžířana, který se do Kanady přestěhoval v osmdesátých letech. Vystudovaný chemický inženýr vyučoval na Lavalově univerzitě, kam chodil i Bissonnette. V době útoku byla v mešitě i jeho manželka, která vyvázla bez zranění.

Dalším mrtvým je sedmapadesátiletý Azzedine Soufiane, který se do Quebeku přestěhoval před třiceti lety z Maroka. Ve městě vlastnil halal obchod, kam většina místních muslimů chodila nakupovat potraviny, a pomáhal nově příchozím muslimům.

V Quebeku útočil univerzitní student.Video: Josef Mačí

Bissonette zabil i dva IT techniky. Abdelkrima Hassana (41) a Mamadoua Tanou Barryho (42). Hassane se z Alžíru podle BBC přestěhoval nejprve do Paříže, poté do Montrealu a nakonec si našel v Quebeku práci jako programátor pro místní vládu. Měl tři děti.

Mamadou Barry se se svým bratrem Ibrahimem, rovněž obětí nedělní střelby, do Kanady přestěhoval z africké Guineje, měl dvě děti. Ibrahim Barry, otec čtyř dětí, pracoval jako pojišťovací agent.

Poslední obětí Alexandera Bissonnetta se stal Aboubaker Thabti, čtyřiačtyřicetiletý Tunisan, který do Quebeku přišel před deseti lety. Pracoval jako lékárník a měl dvě malé děti.

Reklama

Související témata:

Doporučované