Hlavní obsah

Oblohu nad Alabamou rozzářil meteor čtyřicetkrát jasnější než Měsíc v úplňku

Podle odhadu NASA měl meteorit, který v atmosféře vytvořil ohnivou kouli, průměr 1,8 metru.Video: AP

 

Reklama

V noci z pátku na sobotu rozsvítila oblohu nad Alabamou ohnivá koule. Meteor zachytily i kamery NASA.

Článek

Meteorit, který v pátek večer přelétl nad jihovýchodem Spojených států, vzbudil pozornost jak místních obyvatel, tak vědců z NASA. V okamžiku, kdy se těleso rozzářilo, letělo rychlostí 86.000 kilometrů za hodinu. Podle odhadu NASA měl meteorit, který v atmosféře vytvořil ohnivou kouli, průměr 1,8 metru.

Lidé začali volat do NASA a hlásili, že na obloze vidí zářivý paprsek světla. Ten bylo možné zpozorovat i přes částečně zataženou oblohu. Úkaz, který byl čtyřicetkrát jasnější než úplněk, zachytily také kamery NASA v oblasti, určené právě pro sledování meteoritů.

Ohnivou kouli bylo nejdříve možné zpozorovat ve výšce 93 kilometrů nad řídce obydlenou oblastí poblíž vesnice Turkeytown. Ta je vzdálená 129 kilometrů od Birminghamu. Těleso se poté rozpadlo asi 29 kilometrů nad městečkem Oak Grove.

Světelný úkaz, který byl nad Alabamou vidět, vznikl tak, že vesmírné těleso vniklo do atmosféry vysokou rychlostí. Přitom se rozžhavilo a vypařilo. NASA nyní zkoumá, jestli nějaké části dopadly na Zemi, nebo zda všechny shořely.

Reklama

Související témata:

Doporučované