Hlavní obsah

Oblohu nad Borneem zahalil mohutný dým. Na moři hoří velká ropná skvrna

Na Borneu vyhlásili výjimečný stav.Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Oblohu na indonéském ostrově Borneo zahalil hustý kouř. Hoří tam ropa, která unikla z přístavu nedaleko města Balikpapan. Ve městě je už třetí den vyhlášený výjimečný stav.

Článek

Oblohu nad městem Balikpapan na indonéském ostrově Borneo zahalil mohutný dým. Podle agentury AP zde požár způsobila ropa, která koncem března unikla z nedalekého přístavu. Ve městě je již třetí den vyhlášený výjimečný stav. Při výbuchu ropy zemřeli čtyři lidé a jedna osoba se stále pohřešuje. Více než 1300 lidí má zdravotní problémy. Trpí hlavně dýchacími obtížemi a nevolností. Úřady proto začaly rozdávat lidem ve městě ochranné masky.

Předběžné šetření policie ukázalo, že se jedná o lodní palivo, uvedl to tajemník města Sayid Fadli. Zdroj úniku suroviny ale zatím není jasný. Ropná skvrna se podle posledních odhadů rozprostírá na ploše zhruba dvanácti čtverečních kilometrů. Přístavní správa se spolu se státní ropnou společností Pertamina pokouší vyčistit zasaženou oblast. Na moře bylo rozmístěno pět ropných bariér, ve kterých se podařilo nashromáždit už více než 14 a půl tisíce barelů ropy, uvedl Sanggama Marihota, vedoucí přístavní správy.

Úředníci z ministerstva životního prostředí začali sčítat napáchané škody. Balikpapan je významným energetickým centrem, u kterého se nachází ropná rafinerie státní společnosti Pertamina. Ta tvrdí, že za únik nemůže. Její ropné potrubí pod hladinou moře je údajně neporušené.

Reklama

Související témata:

Doporučované