Hlavní obsah

Obnovu Pluhovských domů komplikuje sníh, firma si ale poradila

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V areálu hradu a zámku Bečov nad Teplou na Karlovarsku dokončují stavbaři opravu Pluhovských domů. Jejich rekonstrukci ale v posledních dnech komplikuje napadlý sníh, těžká technika se kvůli němu nedostane na horní nádvoří.

Článek

„Stavitelé proto musí převážet stavební materiál pomocí pásového dopravníku. Termín dokončení stavby, který je naplánovaný na březen, to díky alternativnímu řešení nijak neovlivní,“ řekl kastelán zámku Tomáš Wizovský.

Současné sněhové podmínky neumožňují, aby nahoru na hrad vyjela běžná technika. „Zkoušeli jsme nákladní auta i traktory, ale nevyšlo to. Dokonce jsme tu měli i koňáka z okolní vesnice, jestli by se materiál nedal vyvézt postaru koňmi. Koně, kteří tahají dřevo z lesa, ale mají nevhodné okovy a problém by byl i sehnat saně,“ řekl Wizovský.

Dnes proto nasadila stavební firma pásový dopravník, který pomalu převáží na hradní nádvoří materiál, jako jsou cihly, balíky s maltou a dřevěné podlahy. Objekt se vyhřívá a na řadě je umístění podlah. Kdyby stavbaři nezajistili potřebný materiál, způsobilo by to podle kastelána značné zpoždění. Pásový dopravník bude v provozu, dokud nepřijde obleva.

Stavební a památková obnova Pluhovských domů začala v červnu 2019 a dokončena by měla být letos v březnu. Původně renesanční palác, který prodělal poslední historické úpravy v 19. a 20. století, má opravenou fasádu, střechu i vnitřní omítky. Na obnovu objektu a vytvoření nových expozic vyčlenil Národní památkový ústav více než 100 milionů korun.

Stavebníci nyní pracují v interiérech, kde dokončují vnitřní prostory budoucí expozice. Na jarní měsíce je naplánována instalace a dokončení nových prohlídkových tras. Součástí Pluhovských domů bude i nová muzejně-galerijní expozice relikviáře svatého Maura, který je svým významem považován za druhou nejvzácnější movitou památku v Česku hned za korunovačními klenoty českých králů. Expozice s relikviářem, jehož pojišťovací hodnota je půl miliardy korun, by měla být zpřístupněna nejpozději letos v září.

Reklama

Doporučované