Hlavní obsah

Obrana Babiše z pera českých úředníků odešla do Bruselu

Foto: vlada.cz

Předseda vlády Andrej Babiš.

Reklama

Babiš má podle unijního auditu dále zájem na hospodářském úspěchu holdingu Agrofert. Ministerstvo pro místní rozvoj si od Evropské komise vyjednalo posunutí termínu na odevzdání odpovědi.

Článek

Ministerstvo pro místní rozvoj odpovědělo na audit Evropské komise o střetu zájmů Andreje Babiše. Resort v tiskové zprávě uvedl, že odpověď v pátek předal Stálému zastoupení České republiky v Bruselu.

„Ministerstvo pro místní rozvoj dnes (29. 5.) předalo Stálému zastoupení ČR v Bruselu odpověď na auditní zprávu Evropské komise týkající se nastavení systému proplácení dotací z Evropských strukturálních a investičních fondů v ČR ve vazbě na dodržování pravidel pro střet zájmů,“ uvedlo ministerstvo.

Česká verze auditu dorazila 5. února. Ministerstvo si od Evropské komise vyžádalo prodloužení lhůty na odpověď kvůli šíření nemoci covid-19. Konečným termínem pro zaslání odpovědi tak byl 5. červen.

Projděte si českou verzi auditu

+233

Ministerstvo odpověď, kterou posílá do Bruselu, nezveřejnilo.

„Odpověď, kterou připravili úředníci Národního orgánu pro koordinaci ministerstva pro místní rozvoj společně s kolegy z dotčených resortů, musí respektovat předchozí žádost Evropské komise o důvěrném zacházení s dokumenty spjatými s auditním řízením,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Babiš má podle unijního auditu dále zájem na hospodářském úspěchu holdingu Agrofert. Podle auditorů to ovlivnilo nestrannost rozhodování premiéra, protože z titulu svých politických funkcí rozhodoval o záležitostech týkajících se unijních fondů. Evropské dotace udělené holdingu od účinnosti nyní platné verze zákona o střetu zájmů, tedy od února 2017, jsou tak podle auditu v rozporu se zákonem. Česko by tak mohlo na dotacích přijít o několik stovek milionů korun.

Mimochodem, právě dnes zveřejnil Agrofert základní výsledky svého hospodaření. Zisk za loňský rok se oproti roku 2018 ztrojnásobil téměř na 4,5 miliardy korun. Kolik se mu v loňském roce podařilo načerpat veřejných peněz, se ukáže teprve z podrobných výkazů, které firma zveřejňuje pravidelně v srpnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované