Hlavní obsah

Hlas mi slíbil taxikář i tramvaják. Jméno Klaus je výhoda, říká junior o nové straně

Junior o nové straně i o vztazích s ODS.Video: Václav Dolejší , Seznam Zprávy

 

Reklama

Nedávno ho vyloučili z ODS, teď se svým otcem – bývalým prezidentem – dávají dohromady novou stranu. Představit ji chtějí v září a nalákat do jejích řad chtějí některé poslance a experty. Václav Klaus mladší ve Výzvě Seznamu mluví o tom, jak bude vypadat jeho nová strana.

Článek

Václav Klaus mladší chystá novou stranu, kterou hodlá představit až po letních prázdninách. Poslanec, nedávno vyloučený z ODS, prozradil, že zrovna tento týden řeší její název.

„Takové ty obecné názvy, jako třeba občanská, konzervativní, nevím co strana, jsou už strašně přebrány. Buď ty strany už existují, nebo ten název už někdo zprofanoval. Takže já se spíš kloním k tomu jít směrem k nějakému marketingovějšímu všeobecnému názvu,“ řekl Klaus ve Výzvě Seznamu. „Nechci, aby z toho byl titulek, že zakládám Ligu severu, ale něco v tomto duchu,“ dodal s odkazem na Salviniho italskou stranu.

Otázka zní, jaké voliče a jak chce získat? „Já lidi nekádruju. Takže já samozřejmě se budu ucházet o hlas kohokoliv. Vím, že spousta lidí nemá radost, že vůbec něco takového vzniká, to je pravda – a volit mě nebudou. Ale zase včera mě zastavil tramvaják, šel mi podat ruku a bude mě volit. Pan taxikář, který mě dneska vezl, mě bude s celou rodinou volit, takže nějaké hlasy také získám.“

Potíž je, že česká politická scéna je rozdrobena na spoustu malých a slabých stran – jak může uspět další? „Spousta těch stran, co jsou ve Sněmovně, klesá nebo zaniká. Nahoru jdou snad jen Piráti, náš přímý ideový soupeř.“

Václav Klaus se o své nové straně radí také s otcem, bývalým prezidentem. Jaká bude jeho role? „To bude přesah do zahraničí, protože táta tam má obrovské renomé. Čili určitě ta pomoc by šla z téhleté strany do toho mezinárodního přesahu. Já nechci mluvit za tátu, ale nemyslím, že by někam kandidoval. Na to se teda určitě nechystá.”

A jak moc mu do nové partaje otec mluví? „Tak táta je homo politicus, takže samozřejmě má na spoustu věcí názory. Ale třeba mému synovi mluví ještě o něco víc do basketu.“

Nová Klausova strana má stát na třech programových pilířích. První se jmenuje „národní demokracie – žijeme v České republice”, který bude obsahovat i náš vztah k EU. O vystoupení z Unie a vypsání referenda o členství prý ale usilovat nebude.

Druhý bod je ekonomický – „bohatství vzniká z práce a normální je pracovat, nikoliv čerpat dávky“. Třetí pilíř se bude jmenovat „braňme normální svět“, tam bude patřit rodina a školství a podobně.

Kontroverzní výroky Klause stály i křeslo výboru

Vedení ODS vyloučilo Václava Klause ml. ze strany v polovině března, protože podle její výkonné rady „svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozoval dobré jméno ODS“.

Občanští demokraté připomínali jeho zpochybňování české armádní mise v Afghánistánu nebo podporu kandidátovi SPD Ladislavu Jaklovi před loňskými senátními volbami. Klaus nedávno informoval, že hodlá po evropských volbách představit novou politickou formaci.

Sněmovna v dubnu odvolala Klause na návrh ODS i ze školského výboru. Předsednické křeslo školského výboru straně připadá podle dohod o rozdělení funkcí v dolní komoře.

Sérii hlasování předcházela poměrně dlouhá debata. Ta se točila právě kolem teď už nazařazeného poslance. Poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková pro odvolání Klause odmítla hlasovat. Argumentovala tím, že vždy byla zastáncem odbornosti. Klaus podotkl, že nemá logiku, pokud odejde ze školského výboru třeba do výboru pro životní prostředí.

„Už nikdy nehovořte o odbornosti, ale o politických dohodách a korytech, o handlech,“ vzkázal občanským demokratům.

Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura ale Klausovi připomněl, že již jsou političtí soupeři a místa ve výborech se rozdělují na základě zákona podle výsledku voleb. Klaus získal místo předsedy školského výboru díky politickým dohodám, zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Doporučované