Hlavní obsah

Obrana stopla peníze. Výroba „tajného“ lokátoru je ve skluzu

Ministerstvo obrany stoplo zálohy pro výrobce pasivního sledovacího systému, který si objednalo. Prošetřuje jeho cenu. Výroba tak stojí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Výroba sledovacího systému, který stál křeslo náměstka ministra obrany, vázne. Ministerstvo výrobci stoplo vyplacení zálohy na zařízení za 1,5 miliardy korun. Dokud neprověří, zda je cena odpovídající.

Článek

Výroba pasivního sledovacího systému za půldruhé miliardy korun, která stála křeslo náměstka ministra obrany Filipa Říhu, vázne. Ministerstvo kvůli prověřování ceny zakázky pozastavilo vyplácení záloh pardubické firmě ERA, která vojenské zařízení vyrábí. Ta musela výrobu zastavit, protože nemá na zaplacení subdodavatelů. Výroba je už v minimálně měsíčním skluzu.

Ministerstvo původně počítalo s o polovinu nižší cenou. Sami úředníci však přiznali, že propočet vycházel ze starých informací a byl špatný.

„Výroba stojí a dochází ke zpoždění dodávky. Je to pro nás nepříjemná situace, kterou jsme nikdy nezažili. Sami čekáme, jak se celá kauza vyvine,“ říká generální ředitel firmy ERA Viktor Sotona. Firma vyrábí jak vojenské lokátory, jejichž odběratelé podléhají utajení, tak zařízení pro řízení a sledování provozu na veřejných letištích. Situace, jakou zažili s Ministerstvem obrany, je pro ně premiérou.

Celý problém vznikl ve chvíli, kdy vyšla najevo cena zařízení, jež si obrana objednala. Vláda původně počítala s třičtvrtě miliardou korun, konečná cena však byla 1,5 miliardy. Problém vznikl proto, že když obrana loni vládě předkládala záměr, uvedla jako předpokládanou částku 780 milionů korun, která vycházela ze starých průzkumů a neodpovídala ceně.

Kvůli této chybě na ministerstvu skončil ministrův náměstek pro vyzbrojování Filip Říha. Odůvodnil to mediálním tlakem.

Ministerstvo obrany si u pardubické firmy objednalo dva komplety systému Věra-NG nejnovější generace na podvozcích Tatra, které budou plně mobilní a budou opatřeny balistickou ochranou. „Armáda je chce používat v různých misích na území České republiky i mimo ni,“ uvedl k zakázce Sotona.

Částku 1,5 miliardy korun výrobce lokátorů spočítal na základě ministerské objednávky. Armáda si objednala zařízení s nejvyšším stupněm ochrany a s plnou automatizací, od čehož se odvíjela cena. Například speciální kontejner, v němž je umístěno operační středisko, stojí podle Sotony 20 milionů korun jen za holý kontejner.

„Není to však typ kontejneru, který bývá používán například jako unimo buňka, ale jde o typ, který vydrží ve všech klimatických zónách a obstojí také v pádových zkouškách,“ dodává ředitel. Kontejnery jsou speciálně opláštěny a utěsněny tak, aby z nich neunikl jediný vysledovatelný signál.

Podle Viktora Sotony je platba záloh u takových zakázek naprostou běžnou záležitostí. „Posuzoval to i soudní znalec, který potvrdil, že zálohy jsou pro Ministerstvo obrany výhodnější. Ušetří mu 70 milionů korun,“ říká. Částku by tvořily úroky z úvěrů, které by ERA musela zaplatit v případě, že by si na výrobu musela půjčit peníze.

Firma už měla objednané podvozky od firmy Tatra, které mají být součástí výbavy sledovacích zařízení. Kvůli nevyplacené záloze je však nyní nemá z čeho zaplatit. Jde o podvozky na míru objednavatele.

Podle Jany Zechmeisterové z tiskového odboru Ministerstva obrany se však kauza blíží k brzkému rozuzlení. „První termín splatnosti zálohových plateb schválených pro rok 2020 je v řádu několika dnů. Očekáváme, že výsledky šetření celkové hodnoty zakázky, které nyní probíhá na základě dohody MO a výboru pro obranu PSP ČR, budou k dispozici tak, aby ke zpoždění platby nedošlo,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Pasivní sledovací systém Věra-NG vyrábí pardubická firma, která vznikla na základech společnosti Tesla, už 25 let a dodává ho do zemí po celém světě. Konkrétní vlastníky zařízení však kvůli utajení nemůže jmenovat. „Vše spadá pod licenci Ministerstva průmyslu a obchodu, ke které se vyjadřují i ministerstva zahraničí, obrany a vnitra. Věru můžeme dodávat jen tam, kde to odpovídá zájmům České republiky,“ vysvětluje Sotona.

Systém funguje na principu vidět, ale nebýt vidět. Zařízení je tvořené minimálně čtyřmi pasivními přijímači, které „čtou“ veškerá zařízení vysílající nějaký signál. Na základě vlastní databáze strojů si pak vlastník systému dokáže každý signál přesně spojit s konkrétním strojem.

„Antény pokrývají pásmo od 50 MHz až do 18 GHz, jsme schopni přijímat jakékoliv signály od vzdušných, pozemních i námořních platforem. Podmínkou pro nás je, že něco vysílají,“ vysvětluje hlavní vývojář firmy ERA Vojtěch Stejskal. Systém je podle něj nenáročný na údržbu a obstojí v jakýchkoliv povětrnostních podmínkách.

Firma ERA byla jediným zájemcem o ministerskou zakázku na dodání takovéhoto zařízení. Žádný jiný zájemce totiž ani být nemohl. „V tuto chvíli neexistuje alternativní dodavatel takového systému, jaký byl poptáván,“ říká Sotona.

Reklama

Související témata:
Radiolokátor

Doporučované