Hlavní obsah

On-line žně nekončí. E-shopy výrazně rostou, pohání je chuť Čechů cestovat

Foto: Profimedia.cz

Češi nakupují v e-shopech stále víc.

Reklama

Českým e-shopům se nadále daří. V letošním druhém čtvrtletí jejich obrat vzrostl o 12 procent, za půl roku téměř o třetinu. Vyplývá to z analýzy společnosti Shoptet.

Článek

Obrat českých internetových obchodů se ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšil o 12 procent na 50,5 miliardy korun. Nejvíce rostoucí kategorií ve srovnání s prvním čtvrtletím byly produkty související s cestováním, jako kufry nebo karavany. Prodej tohoto zboží vzrostl o 50 procent.

Od dubna do června vzniklo 3144 e-shopů, meziročně o čtvrtinu více. Vyplývá to z dat společnosti Shoptet, která je největším tuzemským poskytovatelem řešení pro tvorbu a správu internetových obchodů.

Na internetu od dubna do června lidé více než v prvních třech měsících roku kupovali kromě výrobků zaměřených na cestování stavební materiály, jejichž prodej stoupl o 29 procent. Kategorie auto-moto vzrostla o 26 procent, sport a turistika o 22 procent a erotické zboží zaznamenalo nárůst o 13 procent.

„V lednu jsme očekávali, že by mohl obrat tuzemských e-shopů v letošním roce vzrůst celkově asi o 18 procent. Nyní máme za sebou pouze polovinu roku a za prvních šest měsíců dosáhl český e-commerce sektor nárůstu o neuvěřitelných 29 procent. A to nás přitom nejsilnější období teprve čeká,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Shoptet Samuel Huba.

Český internetový prodej se ve druhém čtvrtletí rozrostl o 3144 e-shopů, podle firmy Shoptet jich momentálně funguje 41 639, z toho na 27 527 na Shoptetu. Nejvíce internetových obchodů je s oblečením a doplňky, následuje sortiment zaměřený na domy a zahrady, dále potraviny, dětské zboží a elektroniku.

Češi loni v internetových obchodech podle Asociace pro elektronickou komerci (APEK) a nákupního rádce Heureka.cz utratili 196 miliard korun, meziročně o 26,5 procenta více. Podle výkonného ředitele APEK Jana Vetyšky letos obraty on-line obchodů překonají hranici 200 miliard korun.

Reklama

Doporučované