Hlavní obsah

Babiš přesvědčil klíčového lídra. Když ANO uspěje, může si myslet hodně vysoko

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Reklama

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák otočil a bude v podzimních volbách kandidovat jako lídr. Změně rozhodnutí předcházela schůzka s premiérem Andrejem Babišem, na které se řešil Vondrákův podíl na sestavování budoucí vlády.

Článek

Na konci dubna se premiér Andrej Babiš (ANO) vypravil do Ostravy na utajenou schůzku s moravskoslezským hejtmanem Ivo Vondrákem (rovněž ANO). Potřeboval svou regionální hvězdu – která už nechtěla kandidovat a otevřeně vystupovala proti vládě – přesvědčit, aby přece jen v kraji vedla kandidátku do sněmovních voleb.

Poslechněte si článek v audioverzi.

A skutečně, několik týdnů po setkání hejtman Vondrák otočil a stal se lídrem. Seznam Zprávy nyní zjistily, že na schůzce se mluvilo o Vondrákově podílu na vzniku případné nové vlády.

Hejtman po Babišovi chtěl, aby se hnutí po volbách obrátilo víc doprava. A Babiš mu měl podle zdrojů blízkých hnutí naznačit, že by si mohl myslet i na premiérské křeslo.

„Rád pomohu s povolebním vyjednáváním, nabízel jsem to panu premiérovi, když jsme se viděli tady v Ostravě. Mám zkušenosti s vládnutím s ODS i KDU-ČSL, znám tam spoustu lidí. V tomto nabízím spolupráci, jejímž cílem by měla být středopravicová vláda. Na to jsem zcela určitě připravený. Potěšilo by mě, kdybych dostal takovou příležitost,“ řekl hejtman v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Babiš měl na schůzce také nadhodit, že by se s Vondrákem počítalo pro případ, že se bude hledat náhradník do premiérského křesla. „Babiš před Vondrákem zmínil, že by mohl pomýšlet na nejvyšší pozici,“ řekl Seznam Zprávám pod příslibem anonymity zdroj, který je obeznámený s obsahem schůzky.

Vondrák to nechtěl blíž komentovat. „Bylo to jednání mezi námi, takže nechci prozrazovat detaily. Takové věci, o kterých mluvíte, jsem slyšel také, ale vždy z druhé ruky. Jít do vlády už by byl krok o další patro výš, záviselo by to na povolebním vyjednávání a koaličním potenciálu ANO,“ řekl Vondrák. Premiér na dotazy redakce ohledně schůzky nereagoval.

O tom, že Babiš shání politika pro případ, že by při sestavování nové vlády musel ustoupit do pozadí, se spekuluje delší dobu. Dotlačit by ho k tomu mohly kauzy kolem evropského auditu či střetu zájmů nebo prostý fakt, že pro některé možné koaliční partnery je premiérova osoba překážkou jednání.

Jako o vhodných kandidátech se mluvilo především o vicepremiérovi Karlu Havlíčkovi nebo vicepremiérce Aleně Schillerové.

O Vondrákovu kandidaturu hnutí ANO hodně stojí – Moravskoslezský kraj je klíčový, jde o jeden z mála velkých krajů, ve kterém má hnutí šanci zvítězit. V posledních sněmovních volbách v roce 2017 zde ANO dosáhlo na 35,42 procenta hlasů, což pro hnutí bylo po Ústeckém kraji druhé nejvyšší číslo v republice. Bez hejtmana Vondráka, v regionu populárního politika, by to šlo letos na podzim hůře.

Vadí mi, že jsme levicoví

Vondrák Seznam Zprávám řekl, že by chtěl po volbách dostat k jednacímu stolu šéfa ODS Petra Fialu. Znají se z akademické půdy, Fiala byl v minulosti rektorem Masarykovy univerzity v Brně, Vondrák zase řídil Vysokou školu báňskou - Technickou univerzitu Ostrava. Dodal, že mu vadí, že z ANO se v poslední době stalo levicové hnutí.

„Panu premiérovi jsem na naší schůzce říkal, že se na politiku dívám od středu doprava. Jsem středopravicový, v poslední době spíše pravicový politik. Vstupoval jsem do hnutí ANO, které bylo středopravicové, ne levicové jako nyní. Hrozně rád bych naši politiku zase nasměroval doprava. Bohužel po volbách v roce 2017 nevznikla koalice ANO a ODS, kdyby se tak stalo, nemuseli jsme být tam, kde dnes jsme – mám na mysli stav financí,“ řekl Vondrák Seznam Zprávám.

V minulosti Vondrák vládu otevřeně kritizoval například za daňové změny, které ohrozí příjmy krajů, nebo za to, že kabinet jeho stranického šéfa nedodržuje dohody ohledně pomoci Moravskoslezskému kraji. Ohledně zvládání koronavirové pandemie na adresu vlády prohlásil, že nezvládla zavést krizové řízení.

Jisté je, že po volbách by hejtmana při jednáních s ODS nečekalo nic snadného. Předseda občanských demokratů Petr Fiala potvrdil, že s Vondrákem jej pojí známost, povolební spolupráci s hnutím ANO si ale představit neumí. Nevěří totiž, že by Babiš hejtmana skutečně nechal o koalici vyjednávat.

„Ivo Vondráka samozřejmě z minulosti z akademického prostředí dobře znám, ale představa, že by mohl dělat nějakého moderátora povolebního vyjednávání, je iluzorní. Hnutí ANO plně ovládá Andrej Babiš a nevypadá to, že by někam odcházel. A že by koalice s ANO byla středopravá? To nemůže nikdo myslet vážně. ANO je přece levicové populistické hnutí, tak se profiluje a takovou dělá politiku. My s nimi vládnout opravdu neplánujeme,“ napsal Fiala Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované