Hlavní obsah

Obrat u lidovců. Místo expertních místopředsedů míří do vlády překvapivá jména

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

KDU-ČSL pod vedením Mariana Jurečky získala rekordní počet mandátů. Jeho pozice ve straně posílila.

Reklama

Podle informací Seznam Zpráv mají do vlády za KDU-ČSL zamířit politici, se kterými se před volbami u lidovců příliš nepočítalo. Na některé místopředsedy nezbyla místa, na která se před volbami chystali.

Článek

Lidovci ve volbách získali 23 mandátů v Poslanecké sněmovně, nejvíce v jejich novodobé historii. Předseda strany Marian Jurečka posílil ve straně svou pozici, což se promítne i do personálního obsazení rýsující se vlády Petra Fialy (ODS).

V kabinetu by za KDU-ČSL měli usednout Jurečkovi spojenci. Úzké vedení strany má být se jmény ztotožněno. Sám šéf strany v posledních týdnech dumal, na jaký resort usednout. Do víkendu to vypadalo, že se ujme spíše ministerstva zemědělství, které už řídil ve vládě Bohuslava Sobotky.

Ve vedení této instituce by však nebyl tolik vidět, proto se rozhodl v posledních dnech pro ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Seznam Zprávám to sdělily během pondělí tři na sobě nezávislé zdroje. Informaci v pondělí přinesl i server Novinky.cz.

Šéf lidovců nechtěl dotaz redakce komentovat. „Personálie budeme komentovat, až se na tom coby předsedové s budoucím premiérem dohodneme,“ napsal Jurečka Seznam Zprávám.

Lidovci do vlády vyšlou tři ministry. Zajímavé je, že Jurečkovi se na jedné straně podařilo vyjednat relativně silná ministerstva (vedle MPSV i životní prostředí a zemědělství), čelní politici strany s výjimkou svého předsedy však pravděpodobně resorty, na které se profilovali, nezískají.

Místopředseda strany pro oblast bezpečnostní politiky a někdejší Jurečkův soupeř v boji o předsedu strany Jan Bartošek měl zájem o post ministra obrany, který však získala ODS pro Janu Černochovou. Ve spojitosti s postem člena vlády pro evropské záležitosti se po volbách hovořilo o místopředsedovi KDU-ČSL pro oblast politiky EU Ondřeji Benešíkovi, toto místo ve vládě však získalo hnutí STAN. Místo toho by Bartošek měl být místopředsedou Sněmovny a Benešík vést výbor pro evropské záležitosti.

V případě MPSV se v prvních týdnech po volbách mluvilo o možné nominaci 1. místopředsedkyně KDU-ČSL pro oblast rodinné a sociální politiky Šárky Jelínkové, tu by však měl nahradit právě Jurečka.

Ticho před Babišem a Zemanem

V posledních dnech se pak měla ve vedení KDU-ČSL vyjasnit i informace ohledně vedení ministerstva životního prostředí. Sem by měla zamířit nezávislá senátorka zvolená za KDU-ČSL Anna Hubáčková, která je i jihomoravskou krajskou zastupitelkou. S tímto postem byl v uplynulých týdnech naopak spojován místopředseda strany pro oblast životního prostředí Petr Hladík. Ten v pondělí uvedl, že nabídku odmítl.

Sama Hubáčková nepřímo potvrdila, že patří do užšího výběru. „Myslím, že jsou stále ve hře jiná jména, jsem teď ve Francii a vracím se až ve středu večer, zatím předsedové vyjednávají,“ uvedla pro Seznam Zprávy. O její možné nominaci v pátek informoval server CNN Prima News, kterému senátorka sdělila, že její lidovecká nominace ji překvapila, protože není členkou strany.

Nejužší vedení lidovců už zná i jméno budoucího ministra zemědělství, jeho jméno ale tají. Podle zdrojů Seznam Zpráv má jít opět o člověka blízkého předsedovi strany Jurečkovi.

Seznam Zprávy v tomto kontextu zachytily spekulaci, že by mohlo jít o Zdeňka Nekulu, jihomoravského lidoveckého politika a starostu Těšetic. Jurečka jej jako ministr zemědělství jmenoval ředitelem Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. V tiskové zprávě z té doby oceňoval zejména jeho odborné předpoklady a zkušenosti z oboru.

„To bude spekulace,“ reagoval Nekula na informaci, že se o jeho jménu v politických kruzích spekuluje. Na přímý dotaz, zda ho Marian Jurečka s takovou nabídkou oslovil jen odvětil: „S těmito dotazy se obracejte na vedení KDU-ČSL.“

Koaliční strany chtějí seznam kandidátů do vlády tutlat do poslední chvíle, oficiálně by měly jména potvrdit až v době jmenování premiéra a vlády. A to proto, aby se do ministerských kandidátů nemohli strefovat končící premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman.

Reklama

Doporučované