Hlavní obsah

Obrat v kauze Ztohoven. Krádež a hanobení státního symbolu, píše soud

 

Reklama

Obvodní soud viděl původně akci červené trenýrky jako přestupek, odvolací verdikt pražského Městského soudu hovoří o trestných činech.

Článek

Trojice umělců ze skupiny Ztohoven může za svou akci, při níž sejmula na Pražském hradě prezidentskou standartu a vyměnila ji za obří červené trenýrky, dostat mnohem přísnější trest, než původně stanovil Obvodní soud pro Prahu 1.

Ten označil činy umělců za přestupek, avšak soudkyně odvolacího Městského soudu v Praze píše ve verdiktu, který má Seznam k dispozici, že akce naplnila znaky několika trestných činů.

Postoj odvolacího soudu je přitom pro obvodní soud, k němuž se nyní případ vrací, závazný.

Krádež a výtržnictví a hanobení státního symbolu

Obvodní soudkyně Šárka Šantorová původně konstatovala, že na střeše Hradu šlo o recesi a kdyby obžalované odsoudila, byla by omezena svoboda slova.

Eva Brázdilová, která případ rozhodovala na Městském soudu, však nejen uvedla, že chování obžalovaných Filipa Crháka, Matěje Hájka a Davida Honse bylo krajně neuctivé, ale má také za dostatečně prokázané, že poškodili střechu Pražského hradu, jak tvrdí obžaloba, a navíc se dopustili krádeže i výtržnictví.

To jsou trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví sazbu až tří let vězení.

„Jednání obžalovaných, kdy ústavně zakotvený státní symbol nahradili předmětem představujícím pánské spodní prádlo, je nepochybně možno označit za krajně neuctivé, směřující k hrubému znevážení tohoto symbolu, a tedy naplňující znaky hanobení státního symbolu,“ uvedla soudkyně Brázdilová.

Videoanketa: Jak vidí čin Ztohoven čtyři osobnosti

Cenu standarty spočítá znalec

Dodala také, že si sami obžalovaní nemohli myslet, že jim sundání prezidentské standarty a její výměna za trenýrky o velikosti 1,5 metru krát 1,5 metru, jen tak projde.

„Je nepochybné, že Pražský hrad jako sídlo českých králů a posléze prezidentů je symbolem svrchovanosti českého národa a prezidentská standarta jako jeden ze státních symbolů. Zásah proti těmto symbolům provázený jejich odcizením lze stěží považovat za čistý demokratický projev názoru bez vyvození odpovědnosti,“ podotkla soudkyně.

Jak známo, členové Ztohoven ještě před začátkem soudního řízení standartu rozstříhali na 1152 kousků a pak ji rozdali lidem po Česku. Jednu část dostala také soudkyně Šárka Šantorová.

David Hons pak před soudem řekl, že nevnímá, že by vlajku prezidenta odcizili. Prohlásil, že svým jednáním chtěli docílit toho, aby „lidé znovu státní symboly uchopili“.

Pražský hrad se nyní u soudu domáhá, aby mu byla přiznána nemajetková újma ve výši 310 tisíc korun. Chce také, aby obžalovaní zaplatili škodu, kterou odcizením vlajky a poškozením střechy způsobili. Mělo by jít o více než 88 tisíc korun.

Podle odvolacího soudu bude nutné ale nejdříve znalcem spočítat, jakou hodnotu standarta měla. Správa Pražského hradu sice doložila, že ji pořídila za zhruba 33 tisíc korun, ale podle soudu bude její hodnota nižší, protože ji přes dvaadvacet měsíců na Hradě využívali.

Reklama

Doporučované