Hlavní obsah

„Obrat v protiruském spiknutí“. Zemanův projev zaujal i čínská média

Foto: Profimedia.cz

Miloš Zeman.

Reklama

S podrobnějšími články o Vrběticích čekala čínská média stejně dlouho jako Miloš Zeman se svým projevem. Jeho nedělní řeč spustila salvu textů, podle kterých zůstává Česko i přes podporu spojenců „osamělým protiruským předvojem“.

Článek

Ačkoli kauza Vrbětice rezonuje médii na všech světových stranách, s českým prezidentem spřátelenou zemi nejdřív jakoby minula. Doposud se v čínském tisku objevovaly pouze stručné zprávy, většinou přebírané z ruských tiskových agentur.

Zdá se však, že si čínští novináři dávali na čas stejně jako Miloš Zeman se svým projevem. Byl to právě on, kdo více než týden po odhalení v Česku nastartoval publikování obsáhlejších článků, těch názorových nevyjímaje, i na čínské straně.

Články mají společného jmenovatele – takzvané „protiruské spiknutí“ je v čínských textech skloňováno napříč čínskými médii. Zdrženlivější byla státní tisková agentura Sin-chua, která i tentokrát ve stručnosti informovala o dvou možných verzích výbuchu a o Zemanově tvrzení, že je třeba podezření z nasazení ruských agentů ještě řádně vyšetřit.

Čínský komentátor státního média Global Times Liou Jü-pcheng pro server Hexun napsal o obrovském obratu, ke kterému po Zemanově projevu mělo v Praze dojít. „25. dubna promluvil český prezident Zeman ve speciálním televizním projevu. Klíčovým obsahem jeho řeči bylo popření, že by existovaly důkazy o účasti ruských agentů na výbuchu v českém arsenálu v roce 2014. Zeman doufá, že se vztahy mezi Ruskem a Českou republikou obnoví.“

Autor pak dále citoval ruská média, podle kterých je Zeman „tím nejvhodnějším mluvčím“. „Zběhnutí České republiky je nepochybně těžkou ranou pro protiruskou sjednocenou frontu na Západě. Když minulý týden slavný ruský opoziční aktivista Navalnyj oznámil konec hladovky, protiruské drama v režii Spojených států se ocitlo v rozpacích – s hladovkou počítaly a chystaly scénář nespravedlivého úmrtí v ruském vězení. Necítí se teď trapně?“ uvádí komentátor Global Times.

Jakkoli kauza Vrbětice zasáhla i západní média, dle serveru Hexun se „po Zemanově projevu téměř všechna americká média poprvé rozhodla mlčet“. Jako prezident je odpovědný pouze za reprezentaci země před vnějším světem, v členských státech NATO a EU je považován za významného tvůrce veřejného mínění, stojí dále v textu o české hlavě státu. Doslova hold jí vzdávají i citovaní ruští představitelé. Předseda ruské Státní dumy Vyacheslav Volodin Zemanovu řeč o bombovém útoku označil za „velmi objektivní“. „Musíme Zemanovi vzdát hold. Jeho řeč byla v obtížné situaci, kdy se většina přiklání ke Spojeným státům, velice objektivní,“ uvedl dle Hexun Volodin.

Česká republika pak dle čínských médií platí za „osamělý protiruský předvoj“. Ačkoli 30 zemí NATO vydalo společné prohlášení na podporu České republiky, „pouze tři pobaltské země a Slovensko vyhostily ruské diplomaty.“

Nejvíce hodící se větou z projevu českého prezidenta se stala zjevně část, ve které Zeman zdůraznil, že „neexistují důkazy o tom, že by se ruští agenti na výbuchu podíleli“.

Server Sohu v článku s titulkem „Český prezident popřel, že by se na výbuchu podíleli ruští agenti, otáčí se ‚protiruský předvoj‘ zpět?“ připomíná, že „před výbuchem byl zkontrolován druhý sklad a nebylo nalezeno žádné výbušné zařízení. Zeman věří, že v této věci existují dvě možnosti: první možností je, že se na výbuchu podílela ruská zpravodajská agentura; druhou je, že nehoda byla způsobena nekvalifikovanou manipulací munice nováčkem.

Miloši Zemanovi byl na stejném serveru věnován ještě další článek, tentokrát s titulkem „Obrat ve spiknutí? Prezident České republiky: Žádný ruský zpravodajský personál podílející se na výbuchu českého arzenálu“ citující článek „českého zpravodajského webu Seznam, podle kterého jsou rusko-české vztahy nejzásadněji ovlivňovány právě prezidentem Zemanem“. Tentýž text publikovalo i médium Sina News s titulkem „Český prezident naléhavě popřel účast ruských agentů na bombardování“.

Televizní stanice CGTN, která před dvěma měsíci přišla z rozhodnutí Velké Británie o jedinou evropskou licenci, přesto však například v České republice vysílá dál, sdílela reportáž, pro jejíž účely využila sdělení o dvou vyšetřovacích verzích. Popisek v čínštině pak připomíná, že „podle českého prezidenta Miloše Zemana tvrzení, že je Rusko zodpovědné za smrtící výbuch v muničním skladu v roce 2014, nemusí být pravda.“

Čínská média tak více méně kopírují rétoriku ruské strany. Krátce po Zemanově nedělním projevu mluvčí ruské diplomacie ve státní televizi Rossija Marija Zacharovová uvedla, že Česko nemělo důvod pro obvinění Ruska z explozí ve Vrběticích. „Vedení země (ČR) za posledních sedm let, kdy probíhalo vyšetřování, nemělo žádné předpoklady a žádné důkazy pro to, aby učinilo takové prohlášení,“ řekla Zacharovová a zároveň prohlásila, že Praha musí vysvětlit, jaké zbraně se ve vrbětickém muničním skladu nacházely.

„Jak zjistila německá média (…) byly tam také protipěchotní miny,“ dodala mluvčí ministerstva zahraničí. Podotkla, že na základě Úmluvy o zákazu použití, skladování, výroby a převodu protipěchotních min a o jejich zničení nesmějí signatáři dohody uchovávat tyto zbraně na svém území. Podle verdiktu krajského soudu ve Zlíně z roku 2016 však firmy ve Vrběticích neskladovaly miny jako takové, nýbrž pouze těla min, a materiál tak nelze považovat za zakázaný.

Reklama

Doporučované