Hlavní obsah

Obraz nahé ženy malíře Modiglianiho vydražili v New Yorku za více než tři miliardy, jeho první výstavu přerušila policie

Obraz malíře Modiglianiho se vydražil za 157 milionů dolarů.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Modiglianiho akt se v New Yorku vydražil v přepočtu za více než 3 miliardy korun. Svého času však byl považován za obscénní a jeho první výstavu přerušila pařížská policie.

Článek

Newyorský aukční dům Sotheby's vydražil akt z dílny malíře Amedea Modiglianiho za více než 157 milionů dolarů. S částkou překračující v přepočtu 3 miliardy korun se tak jedná o nejdražší prodej v historii Sotheby's.

Ačkoliv se hodnota obrazu ani zdaleka nevyšplhala k rekordní sumě 450 milionů dolarů, za kterou byl loni vydražen obraz Leonarda da Vinciho Salvator mundi (Spasitel světa), řadí se malba stále mezi nejdražší obrazy v historii.

Prodejní cena nakonec předčila původní odhady aukčního domu, které se pohybovaly kolem 150 milionů dolarů. Jedná se tak rovněž o obraz s nejvyšší odhadovanou prodejní cenou před dražbou.

Odhalení obrazu přerušila pařížská policie 

Rekord dříve držel obraz Pabla Picassa Les Femmes d'Alger (Alžírské ženy), jehož prodejní cenu odhadoval londýnský aukční dům Christie's na 140 milionů dolarů. Tuto sumu nakonec Picassova malba překročila o skoro 40 milionů.

Malba italsko-židovského malíře Modiglianiho se vydražila za téměř šestinásobek ceny, za kterou byl naposledy pořízen v roce 2003. Aukční síň Sotheby's jej dražila jako součást série impresionistického a moderního umění spolu s obrazy od Pabla Picassa, Claudea Moneta, Edvarda Muncha nebo Georgie O'Keeffeové. Například jiný Picassův obraz Akt na divanu (Krásná římská žena) se vydražil téhož večera za 36,9 milionu dolarů, Monetovo Dopoledne u Seiny pak za 20,6 milionu.

Obraz s názvem Nu couché (sur le côté gauche) zobrazující odpočívající nahou ženu, vystavil Modigliani poprvé v Paříži roku 1917. Představoval součást série 22 aktů žen v různých pózách a pozicích. Výstavu však krátce po jejím odhalení uzavřela policie. Byla totiž prý příliš obscénní.

Reklama

Doporučované