Hlavní obsah

Obraz velký jako deset hřišť na tenis se prodal v aukci. Výtěžek jde dětem

Podívejte se na největší obraz světa na plátně. Výtěžek z aukce jde dětem.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

V Dubaji vydražili největší obraz na světě. Plátno o velikosti asi deseti tenisových hřišť rozřezané na 70 kusů vydražil jediný člověk. Výtěžek půjde na dětskou charitu. Podívejte se, jak obraz, na němž se podílely i děti, vypadá.

Článek

Největší obraz světa na plátně se vydražil v aukci, a to za dvojnásobek odhadu ceny. Je velký jako deset tenisových kurtů, před dražbou ho museli rozřezat na desítky kusů. Miliardový výtěžek půjde na pomoc dětem po celé planetě.

Měří 1980 metrů čtverečních: jen kvůli přemístění ho museli rozřezat na 70 kusů. Dubajští aukcionáři i proto chtěli největší obraz světa na plátně prodat po částech a začít u devíti za vyvolávací cenu tři miliony dolarů. Celkem doufali v získání alespoň 30 milionů dolarů ve čtyřech aukcích, i kvůli věnování výtěžku na různé světové dětské charity. K jejich překvapení ale všechny kusy koupil za 62 milionů dolarů, tedy miliardu a 370 tisíc korun, francouzský byznysmen Andre Abdoune. Ten prý chtěl, aby části zůstaly spolu.

„Když si vezmete kameny z pyramidy, budou to jen kameny, ty umí udělat každý, proto byste měli zachovat duši vašeho výtvoru celou. To pak bude nádherné,“ popisoval své důvody vítěz aukce a podnikatel z Francie žijící v Dubaji.

Práce dnem i nocí více než půl roku

Vytvořit dílo vyžadovalo 20 hodin práce denně po dobu skoro sedmi měsíců. Britský umělec Sacha Jafri skončil jako snad každý na světě na týdny uvězněný tam, kde ho pandemie zastihla. V jeho případě šlo sice o luxusní pětihvězdičkový hotel Atlantis v Dubaji. Zlatá klec má ale nakonec také mříže a Jafri rozhodně nebyl ten, kdo by se neohlížel na ostatní. Pomoci chtěl právě těm nejmenším.

„Tohle je start projektu, dnešní večer značí jeho začátek. V naší práci, tedy pomoci dětem po celém světě, budeme pokračovat,“ vysvětlil Jafri. „Ale myšlenkou je také spojit a znovu sjednotit lidstvo,“ dodal.

V obrazu jsou i malby samotných dětí

Dětem z celého světa dal Jafri navíc možnost, aby se na obrazu mohly samy podílet. Kresby zaslané online vytiskl a do výsledného díla s názvem Cesta lidstva zakomponoval.

„Pokud bych věděl, že mohu zachránit jen jedno dítě, budu šťastný. Takže doufám, že jim dáme jídlo, vzdělání, lásku a budoucnost, to by bylo nádherné,“ doplnil Abdoune. „Tohle je jen první krok, malý krok,“ přidal.

Obraz je součástí širší iniciativy, na které se podílí třeba i celebrity jako Rita Ora. Umělci spolupracují s charitami Dubai Cares nebo také španělskou Global Gift Foundation, ale i s mezinárodními organizacemi UNICEF a UNESCO.

Reklama

Doporučované