Hlavní obsah

Obrazem: Anglii sužují povodně. Tisíce lidí museli evakuovat

Ulice města Ruthin se proměnily v řeky, které zaplavily stojící auta a domy. Velkou vodou je silně postižena i oblast okolo Manchesteru.Video: @RadioNorthenden, AP

 

Reklama

Britské ostrovy zasáhla bouře Christoph. Na mnoha místech způsobila povodně. Stovky rodin musely opustit své domovy.

Článek

Vzedmutí hladin řek způsobilo vydatné sněžení spojené s deštěm. Ve středu v noci nařídily úřady kvůli stoupající hladině vody evakuaci asi 2 000 domácností v oblastech East Didsbury, West Didsbury a Northenden, jež jsou předměstím Manchesteru, informuje The Guardian. Kvůli stoupající vodě byli také evakuováni lidé v Ruthinu a Bangoru v severním Walesu nebo Maghullu v oblasti Merseyside.

Jak je vidět v úvodním videu, ulice mnoha britských měst se proměnily v řeky, které zaplavily stojící auta i domy.

Srážky se očekávají i v dalších dnech. Úřady proto nadále varují před dalšími povodněmi. Vysoký stupeň povodňové aktivity platí například na řece Mersey u Didsbury, Northendenu a v Maghullu, píše The Guardian.

Britský premiér Boris Johnson už dříve vyzval občany, aby dbali varování před velkou vodou, zabezpečili své nemovitosti a dbali nařízení.

+4

Policie v severním Walesu uvedla, že její členové pomáhali hasičské službě s evakuací domů v Ruthinu v Denbighshire, a vyzvala lidi, aby se této oblasti vyhýbali.

„Bohužel lidé, kteří nejsou místní, jezdí do oblasti, aby viděli záplavy. Prosím, nezatěžujte naše pracovníky dalšími zásahy,“ upozorňuje místní policie v prohlášení.

Místní samosprávy zároveň řeší, jak v postižených oblastech zajistit v evakuačních centrech opatření proti šíření koronaviru.

Britský premiér ujistil, že pro všechny, kteří se budou v důsledku počasí muset vystěhovat, budou k dispozici evakuační zařízení. Zároveň dodal, že vláda podniká veškeré kroky k zajištění plynulé dopravy a dodávek elektřiny.

Agentura pro životní prostředí vydala dalších 191 varování před povodněmi v celé Anglii a 228 méně závažných varování před povodněmi v centrální části a na severu země. Výstrahy před povodněmi platí také ve Walesu a Skotsku.

Reklama

Doporučované