Hlavní obsah

Obrazem: Brněnská představa o moderní městské třídě. Chodci lezou po zdech

Foto: Vladimír Čičmanec, Brněnská Cykloguerilla

Stylizovaná fotografie dokumentuje, jak lidé v Brně vnímají renovovanou Veveří ulici.

Reklama

Pochybná sláva nově otevřené Veveří ulice se donesla i k mimobrněnským chodcům a cyklistům. Absurdně úzký prostor pro pěší a absence slibovaných bikepruhů uvedly do perplex stavu příznivce moderní urbanistiky v celé zemi.

Článek

Seznam Zprávy se spojily se spolkem Brněnská Cykloguerilla a společně přinášejí snímky fotografa Vladimíra Čičmance. „Tento chodník má šířku pět metrů. Kolik ale reálně zbylo chodcům? A bude se spodní část Veveří znovu zavírat na opravdovou rekonstrukci vycházející z urbanistické studie, kterou si město Brno nechalo zpracovat? Přijďte se zeptat v úterý v 8:30 na zasedání zastupitelstva.“

Mezitím si projděte pozoruhodnou fotogalerii.

+3

Na výtky, jež jsou uvedené u jednotlivých snímků, odpovídá magistrát tím, že nešlo o celkovou rekonstrukci. „Oprava se týkala kolejového svršku, povrchu silnice a části kanalizace tak, aby ulice při stavbě velkého městského okruhu Žabovřeská mohla sloužit jako objízdná trasa při výluce tramvaje linky 1,“ uvedl mluvčí města Filip Poňuchálek.

„Chodníky jsou upravené pouze lokálně. Modré čáry jsou zde po zavedení rezidentního parkování v této oblasti, tedy od listopadu 2018. Značení pro tuto oblast placeného parkování projednaly a schválily dotčené orgány před dvěma lety,“ dodal.

Reklama

Doporučované