Hlavní obsah

Obrazem: Jak se šetřilo, srážely vklady a vedlo k tomu správnému životu

Foto: Iva Špačková z archivu České spořitelny, Seznam Zprávy

Vkladní knížky zachycují historii střádání v Československu – tím, jak vypadají, a hlavně tím, jak názorně ukazují, co se zde dělo.

Reklama

Jak to v praxi vypadalo, když se převáděly říšské marky na poválečné koruny, znehodnocovaly úspory nebo navyšovaly vklady? SZ Byznys přinášejí další příběhy spoření, které nám poslali čtenáři.

Článek

Kdo má v současnosti vkladní knížku, stačí mu, když s ní zajde na přepážku a jednoduše si z ní vybere či uloží peníze, anebo je na ni může poslat i elektronicky.

V minulosti to tak jednoduché nebylo. Ke vkladní knížce musel mít klient banky průkazní lístek, který měl zajistit vyšší bezpečnost jeho vkladů, tedy to, že si je nevybere někdo nepovolaný.

Historické knížky také zachycovaly dobová moudra, říkanky a rady ke spoření i návod, co dělat, když se ve válce blížil nálet. Napsaná moudra se však neomezovala jen na hromadění peněz, ale snažila se ze střadatele vychovat „dobrého“ člověka.

+24

Galerie zachycuje unikátní momenty v historii Československa. (Pro snadnější procházení galerií klikněte na poslední fotku v náhledu ukazující počet dalších snímků, pozn. red.).

Reklama

Doporučované