Hlavní obsah

Obrazem: Kypr čelí ohnivé zkáze. Plameny zabily čtyři lidi

Foto: Profimedia.cz

Sobotní záběry z Kypru.

Reklama

Kypr sužují požáry, které jsou podle tamních úřadů těmi nejničivějšími v historii země a jejichž příčina je zatím neznámá. O život už přišli nejméně čtyři lidé.

Článek

Požár, který začal v sobotu odpoledne v okolí vesnice Arakapas na jihu Kypru, se kvůli silnému větru rychle rozšířil a přinutil k evakuaci nejméně osm horských vesnic. Plameny na několika místech již zničily řadu domů a spálily přibližně 55 čtverečních kilometrů lesa i sadů, píše agentura AP.

Oheň už si dokonce připsal i oběti, kyperské pátrací jednotky totiž v neděli objevily čtyři spálená těla v blízkosti vesnice Odou. Úřady se domnívají, že ostatky patří egyptským dělníkům, kteří se v sobotu večer ztratili. Muži pracovali v tamním skleníku, odkud se prý pokusili utéct, během cesty je však plameny dostihly.

„Zažíváme nejničivější požár od založení Kyperské republiky,“ cituje AP kyperského ministra vnitra Nicose Nourise. Ten informoval, že se již spojil s egyptským velvyslancem na Kypru a že budou přijata opatření k repatriaci ostatků mrtvých mužů. Podle ministra oheň poškodil na 50 domů.

V hašení požárů už Kypr podpořilo Řecko a Izrael, jejichž letadla se v neděli odpoledne připojila k 11 dalším strojům na místě. Do boje s ohněm se zároveň pustily i dvě britské helikoptéry z vojenských základen na tomto ostrovním státě ve Středomoří.

Kyperští hasiči uvedli, že k hašení bylo mobilizováno celé oddělení včetně 70 hasičských vozidel, sedmi buldozerů a 10 tankerů na vodu. Na pomoc přispěchali také mnozí dobrovolníci. Pozornost oddíly v neděli zaměřily zejména na dvě fronty požáru mezi vesnicemi Odou a Vavatsinia.

Příčina původního požáru zatím není známá, policie ovšem uvedla, že zadržela sedmašedesátiletého muže, který nyní čelí obvinění ze žhářství. Soud prozatím nařídil, aby ve vazbě zůstal po dobu osmi dnů a pomohl při vyšetřování. Muž byl dopaden za pomoci svědka, který ho viděl odjíždět z místa, kde prvotní požár vypukl, píše BBC.

„Je to tragédie. Největší požár od roku 1974. Ztráty na životech, majetek, půda a lesy byly zničeny. Vláda poskytne okamžitou pomoc obětem a rodinám obětí. Nikoho nenecháme opuštěného v téhle ohnivé zkáze,“ napsal na Twitteru kyperský prezident Nikos Anastasiadis.

Kypr v uplynulých dnech zažíval vlny veder, během kterých teploty dosahovaly až 40 stupňů Celsia. Podle odborníků má zvýšit frekvenci výskytu takto extrémních povětrnostních jevů změna klimatu, spojovat však každou událost s globálním oteplováním, je komplikovaná záležitost, upozorňuje BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované