Hlavní obsah

Obrazem: Ministr, co porušil své vlastní zákazy, mezi elitou

Slavnostní večer k 28. říjnu sice Hrad letos kvůli pandemii pořádat nebude, prezident Miloš Zeman však už na jaře oznámil, že hodlá nejvyšší státní vyznamenání udělit „za činnost při potírání epidemie“ Romanu Prymulovi.

Reklama

Článek

Někdejší ministerský náměstek, posléze ministr zdravotnictví a nyní muž, jehož návrh na odvolání leží v Lánech, má podle plánů hlavy státu obdržet Řád bílého lva. „Jeho razantní opatření vedla k tomu, že epidemie má v České republice mírnější průběh než v zahraničí,“ zdůvodnil svou volbu Miloš Zeman v dubnu v pořadu S prezidentem v Lánech na serveru deníku Blesk.

Na konci září, když už počty nově nakažených atakovaly každý den třítisícovou hranici, Zeman svůj plán zopakoval. Jen pár dní před vyhlášením nouzového stavu prezident řekl, že Prymulu ocení za zvládnutí první vlny epidemie koronaviru na jaře. Prymula ho údajně požádal, aby ocenění odložil o rok až podle toho, jak se podaří zvládnout druhou vlnu, Zeman ale řekl, že si ministr zaslouží ocenění už teď.

Na konci týdne se ovšem Prymula blamoval, když jej reportéři Blesku nasnímali, jak krátce před půlnocí a bez roušky odchází z posezení v restauraci. Ty vláda přitom zcela zavřela 3. listopadu, fungovat mohou jen přes den skrz rozvoz či výdejní okénka. Roušku si Prymula podle fotodokumentace nenasadil ani tehdy, když šofér (v roušce) přistavil auto, byť sám Čechům nařídil, že s výjimkou přepravy rodiny musí i v autě roušky mít. A bylo to jen pár hodin poté, co znovu peskoval občany, že nedostatečně dodržují jím vydaná nařízení, což označil za výsměch zdravotníkům bojujícím o životy.

Řád bílého lva, nejvyšší státní vyznamenání České republiky, se uděluje od roku 1922. Podívejte se na výběr osobností, kterým byl v minulosti udělen.

+22

Řád bílého lva byl zřízen hlavně jako vyznamenání pro příslušníky cizích států za zásluhy o český, dříve československý stát. V letech 1922–1990 se tento řád oficiálně nazýval „Československý řád Bílého lva“. Řád se dělí na občanskou a vojenskou skupinu a poté do pěti tříd.

Reklama

Doporučované