Hlavní obsah

Auta na střechách, průtok v řece až stonásobný. Co se dělo při noční povodni

Foto: HZS Olomouckého kraje

Nejvíce postiženou obcí je Šumvald.

Reklama

aktualizováno •

Při lokálních povodních na Uničovsku a Šumpersku v Olomouckém kraji zemřel jeden člověk, další se pohřešuje.

Článek

Další a další snímky z povodní, které přepadly Olomoucko v poisledních hodinách, ukazují obrazy, které v posledních letech patří k tomuto ročnímu období. Uničovsko a další části Moravy postihla blesková povodeň. Co nezničí voda, dokoná vzápětí bahno.

Nedalo se moc uniknout. Vodohospodáři v povodí Moravy uvedli, že průtok v některých tocích vzrostl po prudkých srážkách a bouřkách až stonásobně. Toky nejsou stavěné na to, aby tak velký příval vody v tak krátkém čase odvedly.

Většina řek a potoků v oblasti byla v pondělí v poledne už po kulminaci.

Po povodních se pohřešuje čtyřiasedmdesátiletá žena z Oskavy na Šumpersku, policie po ní stále pátrá. Povodně mají také jednu oběť, pochází z oblasti Šumvaldu na Olomoucku. Nejpostiženější částí je zde místní část Břevenec.

Uničovská radnice informuje, že jsou aktuálně zatopené městský park, ulice U Oskavy a Dolní i Horní Sukolom. V ohrožení je Brníčko. „Obyvatelé těchto míst jsou průběžně informováni prostřednictvím mobilního hlášení z hasičských vozidel,“ uvádí radnice. Neprůjezdné jsou silnice z Uničova na Troubelice a Dolní Sukolom.

Oskavou protékalo 56,4 metru krychlového vody a její hladina má výšku 329 centimetrů. Průměrný roční průtok přitom činí 1,82 metru krychlového a hladina má průměrnou výšku 141 centimetrů.

„Nejhůře zasažená místa jsou Šumvald, Oskava, Břevenec a Dolní Sukolom,“ hlásí z místa reportérka Seznam Zpráv.

Zaplavené jsou podle ní ulice i domy, auta leží převrácená ve vodě. „Nic takového místní ještě nezažili. Od brzkého rána uklízejí následky povodně, vymetají vodu a bláto, vynášejí z domů nábytek,“ dodává zpravodajka Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované