Hlavní obsah

Obrazem: V Bejrútu druhý den pokračují nepokoje, sešly se tisíce lidí

Foto: ČTK

Nepokoje narušují záchranné práce i českým hasičům.

Reklama

aktualizováno •

Demonstranti v Bejrútu v neděli házeli kameny na příslušníky bezpečnostních složek, kteří zablokovali ulice vedoucí k libanonskému parlamentu, píše agentura Reuters. Policie použila slzný plyn. Poblíž parlamentu hoří.

Článek

Velké protesty v Libanonu pokračují již druhý den v reakci na úterní explozi v bejrútském přístavu, při níž přišlo o život kolem 160 lidí a přes 6000 bylo zraněno. Na sobotním i nedělním protestu pořádkové síly použily proti rozzlobeným davům slzný plyn.

Na bejrútském náměstí Mučedníků, kde v sobotu protestovaly tisíce lidí, se zatím podle zpravodaje Reuters shromáždilo několik set demonstrantů. Policie se je snažila rozehnat slzným plynem. Blokovali totiž silnici poblíž libanonského parlamentu.

Agentura Reuters informovala v neděli večer o požáru, který vypukl poblíž parlamentu. Demonstranti se snažili prolomit do zóny uzavřené policejním kordonem. Podařilo se jim ale dostat do kanceláří ministerstev dopravy a bydlení.

Demonstranti se střetli s pořádkovou policií. Ta byla oděna v ochrannou výstroj, v rukou obušky. „Dali jsme politikům tolik šancí, ale vždy nás zklamali,“ řekl dopisovateli Reuters jeden z protestujících Walid Jamal. „Chceme, aby šli všichni pryč. Obzvláště pak Hizballáh. Je to milice, jen obtěžuje lidi svými zbraněmi,“ dodal Walid Jamal, který je nezaměstnaný. Odkazoval tak na nejvlivnější ozbrojené seskupení v zemi, které podporuje Írán. To slouží libanonské vládě.

Libanon se již mnoho měsíců potýká s vážnou hospodářskou krizí, označovanou za nejhlubší od občanské války z let 1975-1990. Situaci v zemi dále zhoršila pandemie covid-19 a úterní výbuch mnozí Libanonci vnímají jako poslední kapku. Tragédii přitom přičítají nedbalosti libanonských politiků.

+4

„Chceme zničit a zabít vládu. Nedali nám práci ani práva,“ uvedl na nedělním protestu podle Reuters 19letý, rovněž nezaměstnaný, Nissan Ghraví.

Dosud se uvádělo, že výbuch byl pravděpodobně následek požáru, jenž vznikl v blízkosti skladu s 2750 tunami dusičnanu amonného, který tam byl neprofesionálně uskladněn šest let od zabavení z lodi ruského podnikatele. Prezident Michel Aún v pátek řekl, že se musí zjistit, zda šlo o nehodu, nebo zda výbuch nemohl způsobit vnější zásah. Odmítl ovšem výzvy k mezinárodnímu vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Doporučované