Hlavní obsah

Obrazem: V salvadorské věznici je sociální odstup nemožný

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze salvadorské věznice Izalco, 25. dubna 2020.

Reklama

Salvadorské úřady čelí kritice lidskoprávních organizací i středoamerických politiků kvůli fotkám, které se objevily na sociálních sítích.

Článek

Ze snímků je zřejmé, že došlo k porušení bezpečnostních pravidel v souvislosti s ochranou proti šíření koronaviru. Vězni se na sebe museli mačkat doslova tělo na tělo.

Situace se zhoršila poté, co prezident Nayib Bukele o víkendu nařídil razie v celách vězňů kvůli prudkému nárůstu kriminality v zemi.

Jen minulý pátek totiž bylo ve středoamerickém státě zavražděno 20 lidí a vláda se domnívá, že se tak stalo na povel uvězněných lídrů gangů.

+3

Salvador dosud zaznamenal 345 případů nákazy nemocí covid-19 a osm lidí s nemocí v zemi zemřelo. Opatření proti šíření koronaviru zavedl jako jedna z prvních zemí Latinské Ameriky a nouzový stav vyhlásil už 11. března, týden předtím, než se v zemi potvrdil první případ nákazy.

Od 21. března salvadorská vláda omezila vycházení z domu. Ven mohou lidé jen jednotlivě, ne ve skupinách, a to pouze na nákup potravin či léků, a lidé, jejichž povolání jsou nutná pro chod země, jako policisté, zdravotníci, prodavači v supermarketech či zaměstnanci bank.

Na dodržování opatření v Salvadoru ale nedohlíží jen policisté, ale podle místního deníku také členové zločineckých gangů.

Salvador drží bohužel i jedno smutné prvenství. Je první na světě v počtu vražd na počet obyvatel.Video: AP

Omezení volného pohybu kvůli šíření nákazy koronavirem snížilo v Salvadoru minulý měsíc počet vražd na historickém minimum. Podle prezidenta Nayiba Bukeleho bylo v březnu v zemi zavražděno jen 65 lidí, ač před několika lety evidoval tento středoamerický stát někdy i tisíc vražd měsíčně. Jak se ale minulý týden ukázalo, násilí se zase vrací.

Salvador je dlouhodobě známý jako země s největším počtem vražd na počet obyvatel.

Reklama

Doporučované