Hlavní obsah

Foto: Vozíčkáři demonstrovali před Sněmovnou. Hrozí, že nebudou mít na péči

Lidé odkázaní na osobní asistenci kritizovali před Poslaneckou sněmovnou novelu zákona o sociálních službách, která může zvýšit cenu pečovatelských služeb a připravit je o životně důležitou pomoc.

Článek

+9

Novela zákona o sociálních službách mimo jiné navrhuje možnost zvýšení cen sociálních služeb až o 20 procent. Proti tomu se postavili těžce zdravotně postižení lidé, kteří využívají osobní asistence ve svých domovech. Po zdražení by nebyli schopni si zaplatit dostatek hodin potřebné péče.

Postavily se za ně i některé poslankyně. „Mluvíme zhruba o pěti tisících lidech. Je to pět tisíc životů, na které bychom měli myslet,“ uvedla poslankyně Olga Richterová (Piráti).

Měla na mysli zejména lidi, kteří jsou plně odkázáni na pomoc druhých a často kombinují péči rodiny s pomocí placených asistentů. Ti lidem, kteří jsou mnohdy z různých důvodů ochrnutí od krku dolů, pomáhají i s tak triviálními úkony, jako je třeba běžné napití.

„Zatím se o mě starají rodiče, do budoucna ale budu odkázaný jen na asistenční služby. Pokud bych na ně neměl dostatek financí, byl bych odkázaný na ústav,“ popsal Seznam Zprávám čtyřiatřicetiletý muž po dětské mozkové obrně.

Právě ústavní péče je pro mnohé lidi s hendikepem strašákem, chtějí zůstávat ve svém přirozeném prostředí, stýkat se s přáteli, mít koníčky. „Mnoho z těžce postižených lidí se mi svěřilo, že pokud by měli skončit v ústavu, zvolili by raději eutanazii,“ uvedla Agáta Jankovská, ředitelka Aliance pro individualizovanou podporu.

„Lidé, kteří zůstávají v domácím prostředí, i když pobírají příspěvek na péči, šetří náklady státu,“ upozornila své kolegy poslankyně hnutí STAN Věra Kovářová.

Poslanci přesto poslali novelu přes první čtení. Výhrady, které k němu někteří poslanci a především uživatelé sociálních služeb mají, prodiskutuje výbor pro sociální politiku.

Reklama

Doporučované