Hlavní obsah

Exploze za letu skoro vysála viceprezidentku banky. Ostatní pilotka zázračně zachránila

Letadlu se odlomil kryt motoru.Video: Veronika Krátká, AP

 

Reklama

Ve Filadelfii musel nouzově přistát Boeing 737, když se mu ve vzduchu odtrhl motor. Jedna cestující nehodu nepřežila.

Článek

Na mezinárodním letišti ve Filadelfii nouzově přistál letoun se 143 cestujícími a pěti členy posádky na palubě. Za letu se mu odtrhla část krytu levého motoru a rozbila jedno z oken. Stroj společnosti Southwest Airlines letěl na lince z New Yorku do Dallasu. Podle amerických médií při nehodě jeden člověk zemřel.

Podle listu The Philadelphia Inquirer je obětí Jennifer Riordan, viceprezidentka bankovní společnosti Wells Fargo z Nového Mexika.

Cestující americké novináře informovali o hrozivých okamžicích uvnitř letadla, když odtržený kryt prorazil okno a způsobil prudký pokles tlaku. Kristopher Johnson, jeden z lidí na palubě, řekl televizi CNN, že šlo o velmi strašidelný zážitek. „Levý motor se úplně rozlomil,“ uvedl.

Stroj částečně ztratil výšku a cestující si museli nasadit kyslíkové masky. Někteří pasažéři prý zaslechli silnou explozi. Agentura AP napsala, že uvolněný kryt poškodil i část trupu. „Vypadalo to, že piloti zápasili s řízením letadla, chvíli jsme si mysleli, že zemřeme,“ cituje BBC Timothy Bourmana, pastora z New Yorku.

Boeing 737 nakonec bezpečně přistál, podle AP bylo okolí levého motoru pokryto hasičskou pěnou, přestože stopy ohně nebyly patrné. Po přistání cestující poškozený stroj bezpečně opustili. Lidé na sociálních sítích chválí pilotku Tammie Jo Shultsovou, která složitý přistávací manévr zvládla. Dříve sloužila v armádě a média uvádějí, že jde o jednu z prvních pilotek v americkém námořnictvu. Po bezpečném dosednutí se Shultsová s každým pasažérem přišla osobně pozdravit.

O příčinách incidentu zatím nejsou žádné informace. Úřad pro bezpečnost civilního letectví rozhodl, že poškozený motor bude podroben technické analýze.

Reklama

Doporučované