Hlavní obsah

Obrazy nedozírné zkázy: Obří požár mění největší mokřad světa v hořící vězení

Další environmentální katastrofa tohoto roku. Brazilský Pantanal, tropická oblast známá divokou přírodou, postihly nejhorší požáry za více než 47 let. Ohrožena je nejen vegetace, ale i řada živočišných druhů.

Reklama

Článek

Kvůli suchu a odlesňování jsou letošní požáry ničivější než ty loňské. Přitom sezona požárů má teprve začít. Podle odborníků se tak situace v následujících týdnech může ještě zhoršit.

Situace v oblasti byla tak kritická, že vláda vyhlásila v červnu 120denní zákaz rozdělávání ohňů v Amazonii a Pantanalu. Souběžně s tím armáda zahájila i vojenskou operaci s cílem zabránit komerčnímu odlesňování, které je hlavní příčinou požárů v Brazílii.

Odborníci se shodují, že šlo jen marketingový tah současného prezidenta Jaira Bolsonara, který je dlouhodobě kritizován za to, že omezil prostředky ministerstva životního prostředí a že upřednostňuje zájmy podniků před ochranou přírody.

Jeden z největších světových mokřadů Pantanal, který se rozkládá na hranicích tří států, zasáhlo třikrát více požárů než loni. Video: AP

Douglas C. Morton, který je vedoucím laboratoře biosférických věd v Goddardově vesmírném letovém středisku NASA, uvedl pro The New York Times, že 120denní moratorium proti rozdělávání ohně bylo široce ignorováno.

„Většina požárů, které jsme v roce 2020 zaznamenali, vznikla poté, co zákaz vstoupil v platnost,“dodal Morton.

Do boje s požáry na Pantanalu se kromě hasičů zapojili i místní dobrovolníci. Kvůli hustému kouři není totiž možno hasit oheň z letadel.

„Přijali jsme volání od lidí, kteří žádali o pomoc při hašení požáru na jejich majetku, ale nemohli jsme nic dělat. Boj s lesními požáry je jako válka a každý den nás čeká další bitva,“ řekl velitel hasičů ve státě Mato Grosso Jean Oliveira.

Reklama

Související témata:

Doporučované